Calendar Crestin Ortodox
 
Radio Trinitas

Bine ati venit pe site-ul bisericii Adormirea Maicii Domnului Bordestii de Jos

Satul Bordestii de Jos –trecut, prezent si viitor

SCURTA MONOGRAFIE

Comuna Bordesti – avand o suprafata de 12,8 km2 , este situata la intersectia drumului judetean Dumbraveni – Dumitresti –Vintileasca (DN 2 N/ DN 2R) cu drumul judetean Bordesti- Tamboiesti-Obrejita (DJ 203 H) la intretaierea aproximativa a paralelei 45 latitudine nordica si meridianul de 27 longitudine estica , in spatiul delimiatat de raul Ramna si paraul Slimnic.

Numele asezarii prime, se trage de la un fost proprietar, Bordea, ce da umele unui spatiu geografic de ‘Podul Bordii’ ,mentionat intr-un document din anul 1696.

Pe harta de la 1865 privind improprietarirea, ‘Podul Bordii’ este delimitat de soselele Dumbraveni-Dumitresti, Monument –Primaria Bordesti si racordul soselei Primaria Bordesti –Nuci, prin pod intelegandu-se o suprafata aproape plana sau usor inclinata in zona deluroasa, mai folosindu-se si termenul podeac, podisca.

Urmele arheologice dateaza din neolitic, marturie stand atat uneltele cat si ceramica, dar si un cuptor de ars oale. Din perioada romana mentionam un tezaur descoperit in punctul Varsatura format din denari republicani din argint.

Prima atestare documentara dateaza din 1638 si consta intr-un act de vanzare intre Dumitru Gontoiu din Bordesti si Iane Dumbraveanu. Insa un act din 1703 atesta ca Temelie, fratele parcalabului Cozma, daruieste partea lui de mosie capitanului Costin, zestre de la socrul sau popa Dragul care si lui i-a fost data de mosul sau Loju care o cumparase de la Lupu din Bordesti inca din zilele raposatului Gavrila Voda Movila 1620.

Inca de la 1646 , satele Bordestii de Sus si Bordestii de Jos apartineau de judetul "Sustvo Slam Ramnic i Braila" fiind conduse de capitani de margine. Imprejurari istorice vor despartii cele doua sate; inchinarea schitului Bordesti metoc al Manastirii Maxineni Sfantului Munte Athos transforma locuitorii din Bordestii de Sus in clacasi, cei din Bordestii de Jos ramanand mosneni.

In 1871 satele Bordesti vor fi alipite comunei Tamboiesti situatie care va dura pana in 1931 pentru Bordestii de Jos si pana in 1881 pentru Bordestii de Sus. Intre 1938-1953 Bordestiul de Jos trece iar la comuna Tamboiesti.

In 1953 Bordestiul de Jos isi regaseste independenta administrativa revenind ireversibil la comuna Bordesti, stergandu-se definitiv aceasta mare nedreptate istorica.

Nevoile spirituale bordestenii si le vor indeplini atat in familie cat si in locasuri de cult. Atestate documentare mentionand nume de preoti ( vezi popa Dragul) iar dupa 1699 prin schitul Bordesti. Biserica schitului este construita de capitanul apoi clucerul Manaila, si va servi si ca biserica de mir pana in 1911 cand va fi inchisa datorita distrugerilor provocate de cutremure si alunecari de teren. Aici la schitul Bordesti vor fi si primele asezaminte de invatamant in jurul anului 1800 existand o scoala de preoti (!!!), conform unui inscris gasit intr-o Biblie de la Biserica Tamboiesti, mai apoi de cantareti bisericesti, ca mai tarziu sa existe o scoala sateasca.

Despartirea celor doua sate si trecerea Bordestiului de Jos la Tamboiesti a insemnat si trecerea credinciosilor ortodocsi la parohia Tamboiestilor, in Bordestii de Sus continuand sa existe parohie. Biserica din Tamboiesti fiind la mare distanta, multi credinciosi participand la slujbe fie la schitul Bordesti mai apoi la Biserica din Bordestii de Sus, fie la schitul Recea, problema cea mai grea fiind transportul si inhumarea celor decedati tocmai pe Valea Tamboiestilor.

Insa, incet-incet locuiorii satului incep sa-si dea seama de acest mare dezavantaj, realizand intai un loc de ingropaciune si mai apoi o camera mortuara. Cu aprobarea IPS Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei Norocel Epifanie, Bordestii de Jos isi regasesc a doua identitate –cea spirituala – prin infiintarea in anul 2002 a parorhiei Bordestii de Jos.

         21 noiembrie 2010 - Sfintirea Mare a Bisericii parohiale a satului.

    La datade  mai sus, cu prilejul praznicului Intrarii Maicii Domnului in Biserica am avut bucuria de a organiza sfintirea bisericii parorhiale. Totul s-a desfasurat in cadrul unei deosebite slujbe arhieresti, savarsita de catre IPS Epifanie inconjurat de un distins sobor de preoti si diaconi, la care au participat un impresionant numar de credinciosi. Dintre preotii care au participat la maritul eveniment putem aminti pe cucernicii vecini: Pr. Burducea Dan - Bordesti, Pr. Marian Nicolae - Tamboiesti, Pr. Toma Ionel - Candesti, precum si preoti din alte localitati dintre care amintim: Pr. Muscalu Lucian - Valea lui Lalu (Bz), Pr. Palade Jenel - Tintesti (Bz), dimpreuna cu parintele protoiereu Negoita Boghina, din partea Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei fiind delegat parintele consilier Dima Stamate, arhidiaconi fiind Preda Ciprian si Rotareci Mugurel. Invitat special a fost parintele Duta Mircea, fostul paroh bordestean care a slujit in aceasta parohie mai bine de 5 ani, el fiind cel care s-a ocupat cu ridicarea lacasului de cult pana la stadiul de tencuiala in "fresca neagra". Mai apoi ocupandu-se actualul paroh Cristi Muscalu de impodobirea locasului de cult cu: catapeteasma, strani, mobilier bisericesc, pavele jur-imprejur, alimentare cu apa, centrala termica, poarta din fier forjat, splanada din pavele si celelalte necesare unei bune organizari eclesiastice . Mai apoi preotul paroh a organizat santierul de pictura in perioada 2011-2013. In perioada 2013-2014 s-a ocupat de metamorfozarea vechii capele in sala de mese precum si de construirea unei bucatarii ce a fost dotata cu toate cele necesare cultului precum si de ridicarea unui grup sanitar modern.

13 iulie 2014 Sfintirea picturii bisericii parohiale.

Ca urmare a santierului de pictura care a fost deschis in perioada iulie 2011- septembrie 2013, in urma finalizarii lucrarilor de pictura, la data de mai sus, a avut loc slujba arhiereasca, condusa de IPS CIPRIAN al Buzaului si Vrancei, in cadrul careia au fost sfintite atat pictura murala de la locasul de cult cat si casa de praznuire (este vorba de fosta capela ce a fost renovata si amenajata si care a primit alta destinatie spre nevoile obstesti ale comunei) si bucataria din vecinatate. La slujba care s-a tinut in interiorul bisericii au participat mai multi preoti si diaconi, precum si un insemnat numar de credinciosi din parohie si din imprejurimi.

Cu ocazia acestui fericit eveniment a avut loc lansarea cartii parintelui paroh Muscalu Cristinel "Pocainta, mijloc de intoarcere a omului catre Dumnezeu in Vechiul Testament".

Cei prezenti au primit din partea parintelui cate o carte postala omagiala cu imagini din viata parohiei precum si pliante cu istoricul Parohiei Bordestii de Jos

  

  Despre Sfintirile ce au fost organizate de catre parohia noastra Sfintirea cea Mare a bisericii parohiale din 2011 si sfintirea picturii bisericii si a casei de praznuire din anul 2014 putem afirma pe buna dreptate ca acestea au fost cele mai de amploare evenimente cultural-spirituale ce au fost vreodata organizate pe cuprinsul satului nostru.

                         

 

        Despre sat.

Bordestii de Jos se identifica prin minunatul sau peisaj si prin oamenii care traiesc si muncesc pe aceste meleaguri.

Cine vine dinspre Dumbraveni la intrarea in sat poate sa patrunda pe un drumeag pana la incantatoarea Poiana Rotunda. Surpriza va fi totala. In fata ochilor se desfasoara splendida vale a Recei, valea Bisericii , Ceairul si nu in ultimul rand biserica schitului Bordesti renovata de curand.

 

  Catre est la 2,5 km se aud clopotele de la schitul Recea al caror ecou capata tonuri neasemuite pe valea Recei, Valea Gobejului, Valea Mare si Paraul Corbului. Mistica Valea a Slimnicului poate fi admirata intrand pe ulita lui Drugescu sau pe la Costel Stanescu. De pe drumul judetean, pe stanga dinspre Dumbraveni, in punctul Drugescu-Anghel se poate admira unul dintre cele mai fascinante peisaje nu numai pe plan local ci si national. Este vorba tot despre Valea Slimnicului, punctele lacul Domnului, Besleu, Gogu, Lacul Zidarului, si mai departe spre dealul Gurguiata, Capatanii,Linti, Dealul Nucilor, pana in Rampa.

Exista si o serie de toponimice cu rezonanta istorica: Ceair = locul unde pasteau caii manastiresti, Dealu Streaja= la poalele caruia a fost construita manastirea, cu sarcini de observare si aparare, Culmea Stegaru=apartinand unui conducator de steag s.a.

Sursa: „Monografia comunei si a manastirii Bordesti”- Inv. Gheorghe Asanache si Dr. Gheorghe Chirtoc, Ed. CTEA, Bucuresti, 2007.

Text elaborat pentru site-ul parohiei de Prof. Fistoc Gheorghe

Tehnoredactare si adaugiri: Pr. Dr. Muscalu Cristinel.