Calendar Crestin Ortodox
 
Radio Trinitas

Bine ati venit pe site-ul bisericii Adormirea Maicii Domnului Bordestii de Jos

 

 

 

 

 

 

            //////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

 PREMIATI LA PATRIARHIE !!!

     De praznicul Sf. Imparati Constatin si Elena, echipa parohiei Bordestii de Jos a fost premiata de catre P.F. Parinte DANIEL, Patriahul Romaniei, ca urmare a castigarii concursului catehetic "Unirea: Libertate si Unitate" .

mai multe detalii gasiti  aici:

http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-proiect-al-unui-preot-mic-si-neinsemnat-de-la-ara-vrancean-premiat-de-patriarhul-daniel_2_70891287.htmlCastigatori ai Premiului I

la Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei

 In cadrul concursului national de creatie "Unirea: Libertate si Unitate" grupul catehetic al Parohiei noastre a castigat "Premiul I" pe judetul Vrancea. in calitate de castigatori vom fi invitati in data de 21 mai 2018 de hramul catedralei Patriarhale la Bucuresti unde vom fi premiati si de catre P.F. Parinte Patriarh DANIEL.

mai multe aici: http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-copiii-din-parohia-borde-tii-de-jos-premiul-i-la-concursul-unirea-libertate-si-unitate_2_70890604.html

https://www.ziaruldevrancea.ro/special/educatie/cine-sunt-castigatorii-din-judetul-vrancea-a-etapei-eparhiale-a-concursului-national-cultural-artistic-unirea-libertate-si-unitate-organizat-de-patriarhia-romana

http://arhiepiscopiabzvn.ro/concursul-national-cultural-artistic-unirea-libertate-si-unitate-in-arhiepiscopia-buzaului-si-vrancei.htmlCENTENARUL UNIRII BASARABIEI CU ROMANIA SARBATORIT LA BISERICA

  La 27 martie 1918, a avut loc momentul istoric al Unirii provinciei romanesti Basarabia cu Romania. Acest moment nu putea fi trecut cu vederea, motiv pentru care la indemnul nostru, cadrele didactice de la Scoala Primara Bordestii de Jos, au pregatit un moment artistic format din cantece si poezii patriotice, pe care le-au prezentat enoriasilor parohiei noastre.

Cum pentru intreaga suflare romana, acest eveniment a fost un moment de bucurie si o veste buna la timpul acela, si noi de un alt praznic al bucuriei si anume de praznicul crestinesc al Buneivestiri am randuit desfasurarea serbarii copiilor parohiei noastre.

La final, participantii au primit din parte parohiei daruri.

citeste articole: http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-centenarul-unirii-basarabiei-cu-romania-sarbatorit-la-biserica-din-bordestii-de-jos_2_70889386.html

 Colecta de cirese pentru Fundatia Sf Sava

 

21.06.2017

Pr. Muscalu

   Zilele acestea enoriasii parohiei noastre s-au mobilizat pentru al cincilea an consecutiv in vederea colectarii de cirese avand drept destinatie centrele sociale existente in cadrul Fundatiei Sf Sava de la Buzau.

   Desi vremea rea din luna aprilie a afectat grav, prin caderea masiva de zapada, pomii din gospodariile satenilor nostri, totusi, prin purtarea Sa de grija, Bunul Dumnezeu, a ingaduit ca rodul pomilor sa fie unul destul de insemnat. As marturisi pe aceasta cale faptul ca in acea perioada chiar ma gandeam la faptul ca anul acesta nu vom mai putea organiza colecta de cirese pentru Fundatia Sf Sava. Si totusi, Dumnezeu, cautand la inima omului, a ingaduit ca noi sa ne putem bucura de ravnitele cirese atat pentru noi, pentru comert, dar si pentru a bucura si alti semeni de-ai nostri care poate sunt in nevoi sau poate poftesc sa guste pe saturate din acest soi de fructe.

   Acest tip de lucrare ne aduce o dubla bucurie. Pe de o parte avem posibilitatea sa aducem bucurie in inimile unor frati de-ai nostrii care poate si-ar fi dorit sa manance pe saturate cirese si nu au avut ocazia, iar pe de alta parte actiunea aceasta filantropica este modalitatea prin care noi putem sa le oferim satenilor nostri posibilitatea de a face o fapta buna pentru mantuirea sufletelor.

   Sa va spun si un lucru remarcat de noi: In mare parte, cei care au colectat cirese anul acesta au fost cei mai in varsta. O categorie ce in anii din urma nu s-au prea implicat in acest tip de proiecte filantropice. Unii chiar acum au donat cirese pentru prima data. Si suntem in al cincilea an consecutiv! Dar am gasit raspunsul la intrebarea de ce? Acest lucru s-a intamplat datorita faptul ca organizarea colectei a fost anuntata doar la biserica, dupa Sfanta Liturghie, si nu si in mediul on-line, prin intermediul retelei de socializare Facebook datorita faptului ca in ultima perioada nu am prea avut timp sa intram pe internet. Si acest lucru s-a vazut.! Demn de luat in seama pe viitor. Or, e limpede raspunsul: cei batrani ii gasim in mare parte in biserica, ei fiind participantii activi la sfintele slujbe, iar pe cei tineri ii gasim mai mult pe internet. Cine crede ca fara ajutorul retelelor de socializare poate tine legatura cu cei tineri, se cam inseala. Pe cei tineri acolo ii gasim. De acolo trebuie sa-i aducem la biserica. Acolo de fapt trebuie sa fim si noi cu ei, ca sa le putem arata calea catre biserica. Noi ca unii ce avem stranse legaturi cu copiii si tinerii parohiei noastre, din experienta va putem spune ca prin intermediul Facebook-ului lucram foarte bine cu tanara generatie. Acesta fiind un mijloc facil de a transmite mesaje. Iar anul acesta, pentru ca nu am postat ceva si pe Facebook, participarea lor a cam lipsit.

Sa dea Bunul Dumnezeu sa mai organizat astfel de colecte si in viitor. ! Doamne ajuta!

 

 

 Locul 2 in finala !!!

 

   Marti 11 aprilie 2017, echipa parohiei noastre s-a deplasat la sediul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei pentru a participa la finala organizata aici din cadrul concursului "Icoana si Scoala marturisirii". Echipa noastra formata din preotul paroh si eleva Dinulescu Roxana, a reprezentat Protoieria Focsani 2.

    Concursul a avut loc in biblioteca "Ghenadie Episcopul" din cadrul ansamblului arhiepiscopal.

    Potrivit organizatorilor, la acest concurs s-au inscris un numar de 61 de parohii buzoiene si vrancene, la care au participat un numar de 277 copii.

   In urma prezentarii proiectelor si deliberarii membrilor juriului, protofoliul intocmit de parohia noastra ce a avut in componenta pentru partea artistica o icoana pe panza avand marimea de 50/70 cm, reprezentant Cina cea de Taina iar la sectiunea literara un articol de ziar redactat pe marginea concursului, s-a clasat pe locul al II-lea.

O felicitam inca o data pe tanara noastra enoriasa Dinulescu Roxana pentru premiile obtinute si o indemnam sa continue sa picteze icoane.

 

 

 Locul I la concurs, la etapa pe Protoierie

    Joi 30 martie a avut loc premierea participantilor la Concursul de creatie "Icoana si Scoala marturisirii" la etapa pe Protoierie. Astfel, echipa parohiei noastre, prin lucrarile concepute de tanara noastra enoriasa, Dinulescu Roxana a castigat locul I. Mentionam ca parohia noastra castiga pentru al doilea an la rand Premiul I la etapa pe Protoierie.

Multumim pe aceasta cale tuturor celor care ne-au sprijinit pe parcursul concursului. Doamne ajuta!

http://arhiepiscopiabzvn.ro/protoieria-focsani-ii-a-premiat-castigatorii-concursului-icoana-si-scoala-marturisirii.html

http://monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-protoieria-foc-ani-ii-a-premiat-ca-tigatorii-concursului-icoana-i-scoala-marturisirii_2_70876476.html

http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/1588841992-o-elev%C4%83-din-borde%C5%9Ftii-de-jos-a-c%C3%A2%C8%99tigat-concursul-de-crea%C8%9Bie-de-la-nivelul-protoieriei-foc%C8%99ani-2.html

 Concursul de creatie "Icoana si Scoala marturisirii"

Atelier de pictura

      Parohia noastra s-a inscris la Concursul de creatie "Icoana si Scoala marturisirii", ce s-a implementat prin binecuvatarea Preafericitului Parinte Daniel, la nivelul intregii Patriarhii Romane.

       Conceptul concursului prevede ca fiecare participant, copil sau tanar cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani, inscrisi in cadrul grupelor de cateheza parohiala, sa alcatuiasca cate un portofoliu care sa contina doua lucrari una din sectiunea literara iar una din sectiunea artistica sau multimedia, la alegere. Astfel, la sectiunea artistica trebuie elaborate desene, picturi, compozitii plastice sau de mestesugarie, la sectiunea literara participantii vor elabora poezii, eseuri, compuneri, scrisori sau texte de rugaciuni, iar la sectiunea multimedia prezentari powerpoint, interviuri sau filmulete despre martirisirea credintei, pastrand tematica acestui an, ce este dedicată icoanelor, iconarilor si marturisitorilor credintei in temnitele comuniste  

   La invitatia noastra, mai multi copiii s-au arata doritori a se inscrie la concurs. Din acest motiv, am pregatit materialele necesare si in perioada februaurie-martie 2017 an desfasurat in incita bisericii parohiale mai multe ateliere de creatie in cadrul carora copiii au putut elabora o serie de lucrari artistice precum:icoane pe lemn, icoane pe panza sau desene. Acestor lucrari, participantii, intimpul liber, sub supravegherea noastra si-au imbogatit portofoliile si cu alte lucrari din celelalte sectiuni: multimedia si literara. Astfel, la incheierea perioadei destinata intocmirii portofoliilor au fost primite mai multe lucrari, mai reusite sau nu, potrivit cu varsta si priceperea fiecaruia; copuneri, scrisori, rugaciuni, prezentari in powerpoit, si multe altele.

    In urma selectiei facute, Parohia noastra a ales sa participe la etape pe Protoierie cu prortofoliul intocmit de tanara Dinulescu Roxana in varsta de 16 ani, care era compus dintr-un articol de ziar (pentru sectiunea literara) al carui continut, prin ajutorul oferit de domnul profesor Aurel Selaru a fost chiar publicat in paginile cotidianului judetean Monitorul de Vrancea, luni 20 martie 2017, pag 6, iar la sectiunea artistica a pictat o icoana pe panza cu culori in ulei, infatisand Cina cea de Taina.

lhttp://3. http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-eleva-de-la-liceul-de-arta-din-foc-ani-despre-biserica-din-bordestii-de-jos-un-loc-mai-special_2_70875874.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Serbare de Mos Nicolae

    Cu ocazia praznicului Sfantului Nicolae, copiii scolii din satul nostru, impreuna cu colegii lor mai mici de la gradinita au fost primiti cu bratele deschise de mesagerii lui Mos Nicolae la biserica din sat. Aici la sfarsitul slujbei, s-a pus in act o serbare inchinata Sfantului care aduce daruri copiiilor cuminti.

   Astfel prin stradania cadrelor didactice Bobeica Rodica, Rosca Monica si Rotaru Anicuta, care au raspuns afirmativ invitatiei preotului paroh de a organiza o serbare pentru micutii enoriasi, s-a pregatit un moment artistic pentru cei prezenti la biserica. Prichindeii au recitat poezii si au cantat cantecele inchinat „mosului”, aducand bucurie si zambete pe chipurile tuturor, smulgand in acelasi timp aplauze de la spectatori. La final, efortul copiiilor nu a ramas nerasplatit, caci au primit mai multe cadouri care au fost lasate de mesagerii mosului in altarul bisericii parohiale in noaptea din ajunul sarbatorii.

    Tinem sa felicitam cadrele didactice pentru efortul depus in implinirea acestui proiect, deasemeni am salutat si prezenta parintilor care le poarta de grija celor mici. Multumim in chip deosebit celor ce au pus umarul pentru a putea oferi daruri celor mici. Mentionam ca aceasta actiune arata inca o dat, daca mai este nevoie, buna colaborare pe care o avem in comunitatea noastra intre cele trei institutii Biserica, Scoala si Familie, iar efortul depus a avut, ca si in cu alte ocazii, ca principal scop apropierea copiiilor de Biserica si cunoasterea mai bine a Sfantului Nicolae.

  

 

Maica Vietii - ocrotitoarea noastra

Proiect catehetic

  Pr. Muscalu C.

     La nivelul parohiei noastre, in concordanta cu tematica propusa de Biroul de Catehizare al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, in perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, s-a desfasurat programul catehtic intitulat sugestic "Maica Vietii - ocrotitoarea noastra".

    Pe parcursul celor doua saptamani, participantii au avut in special ocazia sa inalte rugaciuni Maicii Domnului. Astfel s-au oficiat doar cu copiii slujbe precum Paraclisul Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu sau Acatisctul Adormirii Maicii Domnului dar acestia au participat activ si la celelalte slujbe din aceasta perioada sustinand cantariele de la strana dar si procesiunea desfasurata cu ocazia Prohodului Maicii Domnului.

 Fiind un program educational, nu putea lipsi in primul rand actul catehetic propriu-zis. In cadrul intalnirilor catehetice, s-au prezentat participantilor mai multe aspecte din viata Fecioarei Maria, asa cum gasim consemnat in Sfanta Scriptura si in Sfanta Traditie, punandu-se accent in special pe preacinstirea (iperdulia) ce i se cuvine Maicii Domnului dar si pe rolul de pururea rugatoare ce il are aceasta catre Fiul sau in calitatea de Nascatoare de Dumnezeu.

    Avand in vedere ca proiectul i-a vizat pe cei mici nu puteau lipsi din cadrul intalnirilor mesele frugale in cadrul carora acestia sa poata servi un dulce si un pahar cu suc, dar in pecial jocurile recreative precum: "badminton, monopoly, "nu te supara frate" etc.

  

Tabara in Delta Dunarii

 

  

  23.08.2016

      Cu binecuvantarea Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, in stransa legatura cu programele educationale implementate de Sectorul Invatamant si Activitati cu Tineretul al Eparhiei, mai multi tineri din parohia noastra, au mers împreuna cu preotul paroh Muscalu Cristinel, intr-o tabara gratuita in Delta Dunarii, la Maliuc. Acest proiect s-a desfasurat ca urmare a demersurilor purtate de parohia bordesteana cu parintele profesor Milea Mihail, presedintele Fundatiei pentru copii Sf. Sava de la Buzau, care i-a gazduit pe tinerii nostrii la Campusul fundatiei din localitatea tulceana.

       Beneficiarii taberei sunt membrii ai programelor catehetice implementate de Parohia Bordestii de Jos de-a lungul timpului. Tabara s-a desfasurat pe perioada 16-20 august, încheind astfel si Proiectul catehetic “Maica Vietii, Ocrotitoarea noastra”. Printre principalele tematici care s-au dezbatut pe perioada sederii in tabara au fost cele moral-duhovnicesti, potrivite cu varsta şi cu puterea lor de intelegere, dar s-au dezbatut si teme precum “rolul tinerilor in Biserica” punandu-se accent pe asteptarile pe care le au ei de la Biserica, si care cred ei ca sunt asteptarile Bisericii de la ei, şi cum pot acestia sa participe la viaţa eclesiala.

       Tinerii au participat la programul de rugaciune de dimineata si seara, au rostit cu totii rugaciuni inainte si dupa servirea mesei etc., dar au avut parte si de multa relaxare, ocupandu-şi timpul liber cu scaldatul, plimbatul cu barcile pe canalele Dunarii sau cu pescuitul.

      Parohia noastră este una micuta, si bineinteles nici nu avem resurse prea mari, dar totusi avand in vedere ca ne confruntam cu niste probleme pe plan pastoral-misionar, cam trebuie sa tinem stindardul credintei sus nefacand rabat de la nici un efort. Stim cu totii ca avem in sat un numar insemnat de membrii ai unor secte neoprotestante, care momindu-i pe copiii nostri cu bani, cadouri si dulciuri au incercat sa le semene neghina in suflete. Aceste actiuni de prozelitism m-au facut sa inteleg ca si responsabilitatea noastra trebuie sa fie una pe masura. De partea cealalta, pot spune ca avem o buna colaborare cu copiii satului nostru, astfel de proiecte au mai fost organizate de noi si in anii din urma. Deasemeni, pentru a-i tine pe copiii aproape am organizat ateliere de creatie in cadrul locasului de cult in cadrul carora am făcut martisoare, desene, picturi sau creatii literare. Anual aproape am organizat in colaborare cu cadrele didactice serbari de Sf. Nicolae sau de Craciun. Am mers chiar mai departe, si am incercat sa-i bucur pe copii ducandu-i la patinoar in Focsani sau la cinematograf 3D, avand ca principal obiectiv crearea unor punti de legatura intre noi.

 Locul I la concurs

    Portofoliul parohiei noastre a ocupat locul I la nivelul Protoieriei Focsani 2 in cadrul concursului de creatie "Biserica si Scoala din sufletul meu". Ocuparea acestei pozitii o consideram ca fiind o incunanare pe plan local a eforturilor depuse in cadrul concursului de cei implicati in proiect. Punctajul maxim a fost obtinut la sectiunea multimedia unde echipa noastra a realizat un interviu foarte interesant cu dl. Conf. Univ. Dr. Costica Neagu, de la Universitatea Bucuresti. La general, dintr-un total de 100 de puncte am obtinut 93,5.

Premierea la nivelul Protoieriei se va face la inceputul lunii mai, dupa Sarbatorile de Pasti.

  Tinem sa-i felicitam pe cei care s-au implicat in proiect si in acelasi timp le multumim pe aceasta cale.

  Pe 5 mai, alaturi de parohiile din eparhie care s-au pozitionat pe primele 3 pozitii din cele 7 protoierii ne vom intalni in fata juriului pentru a prezenta portofoliile la nivelul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei.

Stiri mass-media:

 

http://www.vranceaatlastv.ro/jurnal-stiri-atlas-vrancea-23-martie-2016 (vezi de la min 8.30)

http://arhiepiscopiabzvn.ro/protoieria-focsani-ii-si-a-ales-reprezentantii-pentru-concursul-biserica-si-scoala-din-sufletul-meu.html

http://www.monitorulvn.ro/articole/lucrarile-copiilor-din-trei-parohii-selectate-pentru-urmatoarea-etapa-a-proiectului-biserica-i-scoala-din-sufletul-meu_2_70862902.html

 Copiii din sat au fost dusi la Cinematograf 3D

   Marti 22 marite 2016 mai multi copiii din satul nostru au fost dusi de parintele paroh la Happy Cinema in Focsani. Actiunea face parte din cadrul concursului de creatie "Biserica si Scoala din sufletul meu". Participantii au putut urmari animatia "Kung Fu Panda III" in format 3D. Aceasta plimbare pana la oras le-a adus participantilor o bucurie imensa caci majoritatea dintre ei nu au mai fost niciodata la cinematograf, cu atat mai mult la o proiectie in format 3D. De mentionat este faptul ca o parte din banii care s-au cheltuit au fost stransi de cei mici din vanzarea martisoarelor pe care le-au realizat la biserica.

   Avand in vedere impactul pozitiv pe care l-a avut aceasta activitate nadajduim ca o vom mai repeta si pe viitor. Multumim pe aceasta cale tuturor celor care au pus umarul petru buna desfasurare a acestui proiect.

 

http://monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-copiii-din-borde-tii-de-jos-au-mers-cu-preotul-la-happycinema_2_70862288.htmlBiserica si Scoala din sufletul meu

Concurs national de creatie

 

   Cu ocazia "Anului omagial al educatiei tineretului crestin ortodox" cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la nivelul Patriarhiei Romane se deruleaza un concurs de creatie numit sugestiv "Biserica si Scoala din sufletul meu". Domeniul si tipul de educatie se incadreaza in urmatoarele sfere: educatie pentru dezvoltare personala, limba si comunicare, jurnalism crestin, arta si fotografie, religie.

     Prin implicarea factorilor decizionali, la acest concurs participa si Parohia noastra. Anuntul cu privire la dorinta de a participa la un asemenea concurs de creatie s-a facut inca de cand am mers la patinoar in Focsani. Atunci s-a fixat grupul tinta. Mai apoi in cadrul locasului de cult ne-am intalnit in repetate randuri in week-end, in cadrul unui Atelier de confectionat martisoare. Copiii si tinerii din parohia noastra au raspuns afirmativ chemarii noastre si au venit in numar mare la aceste ateliere. Cu aceasta ocazie au invatat sa creeze martisoare in tehnica quiling.

 

Mai apoi martisoarele au fost expuse enoriasilor nostrii in cadrul unei Expozitii cu vanzare, astfel incat, doritorii au putut sa-i felicite dar in acelasi timp sa-i si incurajeze pe micii mesteri sa mearga mai departe. Prin aceste actiuni, pe de o parte participantii la concurs au putut sa-si asigure si un buget pentru o buna organizare a etapelor pana la final, dar de partea cealalta, ei i-au impresionat pe membrii comunitatii si i-au sensibilizat astfel incat sa investeasca in educatie.

     Urmatorul pas a fost crearea de lucrari dupa masura, varsta si priceperea fiecaruia la una din cele trei sectiuni de creatie: literara, artistica si multimedia.

La sectiunea literara: au fost si inca sunt in curs de creare unor lucrari potrivit cerintelor concursului: a) O scrisoare catre Dumnezeu despre viata mea (in Scoala si in Biserica) (max. 1pagina);

b. Un articol de ziar despre educatie astazi (max. 1 pagina);
c. O creatie literara (poezie, compunere, eseu) despre preotul meu duhovnic;
d. O creatie literara cu titlul „Poveste despre viitorul meu” (max. 2 pagini);
e. O rugaciune catre Dumnezeu pentru toti cei din scoala (profesori si elevi).

La sectiunea artistica:  a. Un desen/pictura despre evenimentul cel mai important din viata mea (marime A4 sau A3);
b. O fotografie inedita, in concordanta cu tema concursului;
c. O creatie dramatica (piesa de teatru, spectacol, muzica etc.) imaginata de copii,
care a fost jucata/poate fi jucata.

La sectiunea multimedia:

a. Interviu cu una dintre personalitatile parohiei/eparhiei, care a avut o contributie importanta in domeniul educatiei;
b. O prezentare multimedia despre viata in scoala si in Biserica (film, ppt. etc.).

http://www.monitorulvn.ro/articole/atelier-de-creatie-a-marti-oarelor-in-biserica-din-borde-tii-de-jos_2_70861032.html

 

 Copiii satului nostru au fost dusi

la patinoar in Focsani.

28 ianuarie 2016

         Anul acesta este declarat la nivelul Bisericii Ortodoxe Romane, An omagial al educatiei religioase a tineretului crestin ortodox si Anul comemorativ al Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul si al tipografilor bisericesti. In acest context, la nivelul Patriarhiei, se deruleaza Concursul national de creatie „Biserica si Scoala din sufletul meu” si care a fost implementat in parohia noastra prin implicare parintelui Muscalu Cristinel. De spus este faptul ca activitatile de creatie contribuie decisiv la descoperirea si cultivarea unor aptitudini innascute, sporind astfel increderea in potentialul personal si in valoarea actului educativ, tocmai de aceea, concursul isi propune sa ii ajute pe participanti sa isi descopere, prin activitati de creatie, noi aptitudini si sa isi formeze anumite deprinderi, sa promoveze practici noi privind invatarea si sa realizeze schimbul de experienta intre copii. Concursul are trei sectiuni: literara, artistica si multimedia. 

     Ca urmare a acestui fapt, in vederea formarii grupului care va participa la concurs, preotul i-a invitat pe elevii din sat la patinoar, gratuit. Actiunea a inceput la biserica din sat, acolo unde, copiii, dupa ce au terminat orele la scoala, au fost asteptati de preotul paroh. Dupa ce s-au rugat impreuna, cei mici au primit unele sfaturi si invataturi si au aflat despre concursul la care vor participa. Apoi cu inimile pline de voiciune, s-au indreptat cu totii catre patinoar. Pentru cea mai mare parte din ei, aceasta a fost singura ocazie cand au putut sa puna patine in picioare iar bucuria li se putea citi pe chip. Cazaturile, glumele, chihotelile si buna dispozitiei nu au lipsit. Ele au fost ingredientele care au facut ca timpul sa treaca pe neobservate si multi dintre ei pana la final chiar s-au aratat a fi priceputi in a zbura pe gheata. Mi-era teama sa nu pateasca cineva ceva. Dar copiii au fost ascultatori si atenti si nu au patit nimic. Parohia noastra, in numele participantilor tine sa multumeasca pe acesta cale si domnului Adrian Dragus, care ne-a sprijinit in cadrul proiectului nostru asigurandu-ne gratuit transportul.

http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588825861-cu-preotul-la-patinoar.html

http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-mai-multi-copii-din-bordestii-de-jos-dusi-de-preotul-muscalu-la-patinoar_2_70860128.html

 

 

 

 
 


Serbare si dialog catehetic de Mos Nicolae la Biserica din Bordestii de Jos

    Duminica 6 decembrie 2015 de praznicul Sfantului Ierarh Nicolae biserica parohiala din Bordestii de Jos a fost gazda unui eveniment duhovnicesc si didactic deosebit. Astfel prin implicarea preotului paroh dar si a cadrelor didactice din sat s-a organizat o serbare de Mos Nicolae.

       Acest eveniment este parte a programului catehetic dezvoltat la nivelul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei in Postul Nasterii Domnului si care a fost implementat si de parohia bordesteana.

   Dupa oficierea Sfintei Liturghii, parintele Cristinel Muscalu a pus in act un dialog catehetic prin care a incercat sa-i familiarizeze pe elevii si prescolarii prezenti cu biografiile celor doua personaje, pe de o parte viata Sfantului Nicolae dar si detalii privind „Legenda Mosului” incercand sa evidentieze trasaturile de caracter ale celor doi: bunatatea sufleteasca, darnicia, etc. Dand dovada de tact pastoral a incercat prin cuvinte alese potrivit masurii lor de intelegere sa nu demitizeze nici credintele inocente ale copilariei dar nici sa lase la o parte esenta invataturilor crestine despre Sfantul Nicolae si despre viata lui. Mai apoi a fost pusa in scena „Serbarea de Mos Nicolae”. Sustinuti cu emotie de parinti si sub directa supraveghere a cadrelor didactice, cei mici au incantat publicul prezent prin prezentarea mai multor cantece si poezii. Ravna prichindeilor nu a fost in zadar caci, „Mosul” a fost bucuros de efortul lor si tinand cont cumintenia de care au dat dovada acestia pe perioada ultimului an au fost recompensati pe masura.

       La final participantii au primit din partea din partea parintelui paroh, ca mesager al Mosului, daruri constand in dulciuri si iconite. Traim vremuri din ce in ce mai tulburi, tocmai de aceea trebuie ss facem eforturi sustinute sa ducem mai departe stindardul acesta al credintei. Piedicile sunt multe dar trebuie sa ne straduim. Acum ca am ajuns la final, traim o bucurie ce nu poate fi expusa in cuvinte ca parohia noastra putut organiza acest eveniment. Pe de o parte am adus bucurie celor ce au format publicul spectator, iar pe de alta parte vedem ca si cei mici se bucura de darurile primite. Pe aceasta cale tinem sa le multumim atat cadrelor didactice pentru faptul ca au raspuns afirmativ chemarii noastre de a organiza aceasta serbare dar si celor ce au pus umarul ca sa-l ajute pe Mos sa-si duca la bun sfarsit traditia incetatenita de a face cadouri copiilor.

http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-serbare-de-mos-nicolae-in-biserica-din-bordestii-de-jos_2_70858244.html

 

 


Randuiala proscomidiei si importanta rugaciunii pentru semeni

Dialog catehetic

ARGUMENT: Cunoscand nevoile spirituale din randul enoriasilor aflati sub pastorirea noastra, care sunt asemeni si tuturor celorlalti crestini ai Bisericii cazuti prada secularismului ce promoveaza individualismului si egoismul am socotit de folos a pune accentul in cadrul catehezelor derulate in aceasta perioada pe importanta comuniunii in cadrul vietuirii intr-o comunitate crestina.  

    Proscomidia este prima din cele trei parti in care este impartita Sfanta Liturghie.   Aceasta se oficiaza in taina de catre preot in partea stanga a altarului, in acea nisa sapata in perete care este special amenajata in acest sens. Aici, in cadrul randuielii proscomidiei, slujitorul altarului, pregateste potrivit Tipicului, prescura, vinul si apa spre a fi binecuvantate si ulterior sfintite, ca prin lucrarea Sfantului Duh sa se transforme in Trupul si Sangele lui Hristos. Scopul nostru in cadrul acestei cateheze a fost acela de a-i face pe credinciosi sa inteleaga ca ceea ce se intampla dincolo de tampla altarului, in liniste, prin lucrarea preotului sta in stransa legatura cu rugaciunile pe care le inalta credinciosii care vin la Biserica.

 

    De aceea, pentru a-i face sa priceapa mai lesne, au fost scoase in mijlocul bisericii, pe o masa special amenajata, sfintele vase si toate odoarele liturgice. Mai apoi, au fost explicate celor prezenti toate etapele ce marcheaza randuiala proscomidiei precum si momentele mai importante ale Sfintei Liturghii.

 

 

Parcurgerea randuielii Proscomidiei este o rememorare a evenimentelor biblice de la Nasterea, pana la Moartea, Invierea si Inaltarea Domnului. Avand succesiune apostolica, adica har divin coborat prin mainile episcopilor din generatie in generatie pana la noi, de aceea la Liturghie nu vorbim din Sf. Scriptura ci o traim in actualitate. Una este sa vorbesti la trecut despre Hristos si alta este sa traiesti la prezent evenimentele petrecute atunci, ca si cum se petrec de fata. Este ca o piesa de teatru care se petrece la prezent. De aceea noi in Biserica Ortodoxa suntem invatati sa nu fim la Sfanta Liturghie spectatori ca la un teatru lumesc ci participanti, ca niste veritabili actori asezati pe aceasta scena a mantuirii, care nu este alta decat chiar scena in care se joaca propria mantuire. De aceea este bine sa participam cat mai des la Sfanta Liturghie spre a nu fi gasiti fara "bilet" la a doua venire a lui Hristos, cum in parabola rostita de Mantuitorul, au fost gasiti fara haina de nunta unii dintre cei ce participau la nunta si care au fost aruncati „in intunericul cel mai din afara”.

Revenind la proiectul nostru desfasurat in biserica parohiala, amintim ca principalul nostru obiectiv a fost acela de a-i invata pe crestini anumite etape din tainele slujbelor la care participa spre a fi mai rugatori, atat pentru ei cat si pentru altii. Caci daca unul al casei sufera, si ceilalti, sanatosi fiind, sufera impreuns cu el. De aceea este necesar sa nu ne gandim numai la noi, ci sa revarsam cu dragoste rugaciunile si catre ceilalti: rudenii, prieteni, cunostinte si chiar dusmani „ca mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului” (Iacov 5, 16).

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Proiect catehetic in Postul Nasterii Domnului

  08.11.2015

      In perioada Postului Nasterii Domnului Iisus Hristos, potrivit recomandarilor reprezentantilor Sectorului "Invatamant si activitati cu tineretul" din cadrul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei la nivelul parohiei noastre se implemanteaza un proiect catehetic ce are ca principal obiectiv evidentierea in plan educativ-parohial sarbatoarea Nasterii Domnului dar si celelente sarbatori cuprinse in postul Craciunului.

 

  


Proiect caritabil cu tinerii, in Parohia Bordestii de Jos

 Mâini intinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu

        La nivelul parohiei noastre, a fost implementat concursul national de mini-proiecte cu caracter misionar-filantropic „Maini intinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” din cadrul proiectului „Hristos impartasit copiilor”. In cadrul acestuia s-a urmarit educarea participantilor in sensul ajutorarii semenilor aflati in suferinta in cadrul unei actiuni concrete. La acest program au participat mai multi copii si tineri din cuprinsul parohiei. Astfel in ziau de miercuri in Saptamana Mare, sub indemnul nostru, copiii s-au adunat la biserica din sat acolo unde au fost invitati sa participe la o discutie libera, in cadrul careia au putut sa guste un dulce, sa bea pahar de un suc si in special sa vizioneze proiectia unui film. Tematica acestei proiectii a fost una moral-duhovniceasca si a avut ca principal scop sensibilizarea celor prezenti in vederea facerii de fapte de bune, mai ales in aceasta perioada pascala, cand suntem indemnati mai mult ca oricand sa ne gandim la vesnicia sufletului omenesc si la importanta iubirii celor de langa noi. Titlul filmului, care a avut putin peste jumatate de ora, a fost „Prin ce suntem vii” iar la finalul proiectiei cu totii au putut trage usor concluzia ca suntem vii duhovniceste prin iubirea ce o purtam fata de semeni si implicit fata de Dumnezeu, iar ca aceasta iubire nu se poate exprima altfel decat prin intermediul faptelor bune. La final, celor prezenti, li s-a prezentat cazul Mihaelei, o tanara de 19 ani din satul vecin, Candesti, care, rapusa fiind de o boala inca din pruncie, iai duce zilele pe acest pamant imobilizata la pat, ea neputand sa-si miste nimic altceva decat foarte putin capul. Acest caz era cunoscut de noi de aproape jumatate de an, iar acum in perioada Pastelui ne doream sa derulam un proiect caritabil care a coincis cu proeictul Patriarhiei Romane. De aceea am luat legatura si cu preotul din Candesti care ne-a dat mai multe referinte despre situatie, si astfel ne-am apucat de treaba.

       Astfel, sensibilizati fiind de mesajul filmului dar impresionati si de dramatismul vietii Mihaelei, de la mic la mare, cu totii s-au hotarat sa o ajute pe vecina satului nostru. Pe langa bugetul alocat de Parohie din fonduri proprii sau din colaborarea cu oameni de bine, unii copii au contribuit cu bani din pusculitele lor, altii din dorinta de a strange bani au primit de la biserică iconite si brosuri cu acatiste pe care le-au dat rudelor si cunoscutilor cerand in schimb sume de bani, incercand astfel sa stranga cat mai multi bani, pentru a ajuta familia greu incercata. Desi sumele pe care copiii le-au strans nu au fost prea importante ceea ce ramane este mai mult gestul lor frumos si dorinta de a face un bine cu orice pret. Cu banii stransi au fost cumparate atat lucruri necesare pentru suferinta Mihaelei, precum pampersi, produse de igiena etc, dar s-a incercat in special cumpararea de lucruri care ii plac tinerei precum: dulciuri, hainute dupa gustul ei, cercei si altele, totul intr-o colaborare permanenta cu mama fetei, doamna Vasilica Toma. S-a incercat nu atat ajutorarea familiei greu incercata cat aducerea unui crampei de bucurie in sufletul fetei, cu lucruri care sa ii placa si sa ii fie potrivite Apoi in Sambata Mare, preotul i-a strans la biserica pe participanti, a pus la punct ultimele detalii, si cu totii au pornit spre Candesti cu dorinta de a o cunoaste pe Mihaela si de a se imprieteni cu ea. Ajunsi la destinatie, bordestenii, au fost primiti in casa, au stat cu totii de vorba si au aflat de la gazda ca era pentru prima data cand a vazut atat de multi copii la ea acasa, spunand ca nu a mai vazut copiii asa de multi decat la clinicile de recuperare la care merge periodic. La final, cu hainutele primite in dar de la oaspeti, Mihaela a iesit purtata in bratele mamei pe scarile din fata casei acolo unde s-au facut mai multe fotografii. Intorsi acasa, am incercat sa facem un feedback urmarind astfel sa observam ce au invatat din aceasta experienta fiii nostrii duhovnicesti. La final pot spune ca nu imi mai trebuia nici un raspuns. Il aveam deja. Nu mai aveam nevoie de nici o vorba, desi unii dintre ei au mai avut puterea, printre oftari, sa marturiseasca ce i-a impresionat. Fetele lor oricum imi spuneau totul. Erau profund marcati de dramatismul cazului. I-am urmarit pe fiecare subtil pe toata perioada vizitei, analizandu-le pana la cele mai mici gesturi. Acesta a fost si unul din scopurile actiunii pentru care m-am zbatut sa o îndeplinesc cat mai bine. Pe de o parte a fost dorinta de a o cunoaste pe Mihaela, de a o ajuta, de a sta cu ea de vorba sa ii aducem o bucurie, dar in acelasi timp am urmarit sa le arat participantilor la proiect ce inseamna suferinta, boala si sa incerce sa fie mai multumitori fata de Dumnezeu cu ceea ce au, fie mult sau putin, si in special sa poarte de grija de sanatatea lor inca de mici. Ne exprimam bucuria ca din aceasta activitate caritativa, cu totii am primit o lectie de viata, si desi am avut emotii toate zilele cat m-am pregatit cu tot ce inseamna parcurgerea pasilor acestui proiect, acum la final suntem fericiti si in acelasi timp multumiti sufleteste. Cred ca noi suntem cei care au castigat cel mai mult din aceasta activitate. La finalul vizitei parintii fetei au multumit bordestenilor pentru vizita, iar acestia au promis ca daca Bunul Dumnezeu ii va tine sanatosi, vor mai veni si cu alte ocazii.

Lista cu numele participantilor:

1.Bursuc Violeta, 2. Raducan Diana, 3. Filimon Alin, 4.Dragus Laurentiu, 5. Ciribasa Mihai, 6.Toma Valentin, 7.Chiriac Richard-Madalin, 8.Balanica Florin, 9.Georgescu Ionut, 10.Georgescu Violeta, 11.Giurcan Roberto, 12.Varzaru Laurentiu, 13.Modreanu Danut, 14.Panaite Maria, 15.Trandafir Lucian-Marius, 16.Hotar Ionut, 17.Nanu Ionut, 18.Nanu Catalin, 19.Modreanu Adrian, 20.Trandafir Adelin Mihai, 21.Ciribasa Ionelia, 22.Chiriac Mircea, 23.Muscalu Emanuel

click: http://www.ziaruldevrancea.ro/social/1588815994-parohia-bordestii-de-jos-a-ajutat-o-tanara-din-satul-candesti.html PASI SPRE INVIERE

PROGRAM CATEHETIC 2015

 

   In perioada Postului Mare, la nivelul parohiei noastre se desfasoara cu binecuvantarea IPS Ciprian, programul catehetic "Pasi spre Inviere". Acest proiect are ca principal scop cunoasterea spiritualitatii ortodoxe specifice acestei perioade a anului bisericesc.

    Astfel, in cadrul acestui program, credinciosii sunt invitati sa participe activ spre a-si imbogati cunostintele despre post, pocainta, virtuti crestine, primind in acest sens si indrumari practice cu privire la aceasta perioada.

 

 •    Lucrul cu elevii se axeaza pe cunoasterea publicatiei patriarhale "Chemarea credintei", care cuprinde jocuri interactive, pilde si invataturi cu continut crestin, avand in paginile sale multe notiuni biblice, ori privitor la Sfintelor Taine sau la vietilor sfintilor etc. Deasemeni in sprijinul asimilarii cat mai bine a invataturilor oferite, au loc si vizionari de filme crestine. Se ofera si teme pentru acasa, ce urmeaza a fi dezbatute la urmatoarea intalnire de cei care le primesc.

 •    In ceea ce-i priveste pe adulti, cu acestia, pe marginea unor teme date, plecand de la textele liturgice din cartile de cult care sunt folosite in aceasta perioada a postului, ne axam invatatura pe fiecare duminica si sarbatoare in parte, dorind a sublinia importanta postului si a faptelor bune in procesul de desavarsire crestina. Pentru o cat mai buna aprofundare a cunostintelor primite se apeleaza si la proiectia de filme, de reportaje si documentare.

 

Acest proiect catehetic a fost promovat si in ziarul local Jurnalul de Bordesti, astfel incat participarea sa fie in numar cat mai mare la acest proiect. Tot in paginila ziarului amintit s-a anuntat si implementarea unui alt proiect viitor "Maini intinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu"

  

 

13 iulie 2014

O zi binecuvantata de Dumnezeu !

Slujba arhiereasca de sfintire a picturii bisericii !

In aceasta zi are loc un eveniment foarte important din viata parohiei noastre. IPS CIPRIAN, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, vine intre noi spre a ne oficia o slujba arhiereasca in cadrul careia va avea loc un dublu eveniment: sfintirea picturii murale a bisericii parohiale precum si sfintirea casei de praznuire (fosta capela ce a fost amenajata in acest sens) si a bucatariei din vecinatate.

Cu ocazia acestui fericit eveniment, cei prezenti, vor primi de binecuvantare, din partea preotului paroh, cate o carte postala omagiala precum si cate un pliant cu istoricul parohiei noastre.

http://arhiepiscopiabzvn.ro/sfintirea-picturii-bisericii-din-parohia-vranceana-bordestii-de-jos.html

 


 

 

LANSARE DE CARTE !!!

Cu ocazia sfintirii bisericii, va avea loc lansarea cartii parintelui paroh Muscalu Cristinel "POCAINTA, MIJLOC DE INTOARCERE A OMULUI CATRE DUMNEZEU IN VECHIUL TESTAMENT"

Cartea are 446 pagini si a fost editat de Editura STEF, din IASI.

 

  

O saptamana frumoasa la Campusul de la Bisoca

-august 2014-

    In perioada 18-22 august, prin purtarea de grija a parintelui Muscalu Cristinel si a doamnei preotese Roxana, un grup de copii din parohia noastra au participat gratuit la o tabara crestina la Campusul Fundatiei pentru copii Sf. Sava de la Buzau.

    Pana sa ajunga in tabara, preotul si-a exprimat dorinta de a-i duce pe copiii si la Vulcanii noroiosi.

 

   Pe cuprinsul sederii in tabara, copiii au avut mai multe activitati. Astfel in fiecare zi parintele Cristi a savarsit Sfanta Liturghie, prilej cu care unii copiii au putut sa se si impartaseasca, primind din partea parintelui si cate un cuvant de invatatura. Deasemeni seara s-a oficiat si slujba Vecerniei.

    Printre obiectivele care au fost vizitate de copii amintim, manastirile Poiana Marului si Gavanu, unde tinerii s-au rugat, au aprins lumanari, au facut poze, fiind ghidati de maicile vietuitoare in respectivele manastiri, care le-au oferit pelerinilor bordesteni spre intarirea puterilor, in semn de ospitalitate crestineasca,prajituri si sucuri sau apa de izvor. Un lucru remarcabil a fost acela ca, in vreme ce copiii mai mici au mers cu masina cu doamna preoteasa, cei mai mari, impreuna cu parintele, au trebuit sa mearga o buna parte din drum pe jos, efort pe care l-au depus cu placere, admirand pe traseu frumoasele peisaje din zona, mai ales daca ne gandim ca manastirea Gavanu este situata intr-o zona ce aduce putin cu superba zona stancoasa de la Meteorele grecesti.

Deasemeni pe parcursul sederii in tabara, au fost descoperite si imprejurimile Campusului. S-au facut plimbari pe munte, s-a vizitat si Muntele de sare, dar si multe alte locuri pitoresti din acele tinuturi.

    Transportul participantilor s-a facut cu spijinul benevol al domnului Auras Dragus, caruia tinem sa-i multumim pe aceasta cale pentru bunavointa si jertfelnicia de care a dat dovada.

   A doua zi dupa sosirea acasa (sambata 23 august), participantii la tabara au fost chemati la biserica, unde, dupa ce s-a facut un feedback, cu privire la experinta traita, s-a incins un gratar in curtea bisericii, unde cei prezenti au fost serviti cu carnati de Plescoi si alte delicatese culinare traditionale, ce fusesera achizitonate din zona buzoiana amintita la trecerea prin localitate.

   Totul s-a terminat cu inmanarea diplomelor de participare in tabara, dupa care cu totii i-au cantat "La multi ani" colegei lor Violeta Bursuc, care la randul ei i-a servit pe cei toti cu tort.

LISTA PARTICIPANTILOR:

1. Amarana Alexandra

2. Bursuc Violeta

3. Ciribasa Mihai

4. Dragus Alexio

5. Dragus Laurentiu

6. Barbu Mihai

7. Filimon Alin

8.Modreanu Adrian

9. Muscalu Emanuel.

10. Muscalu Natalia

11. Raducan Diana

12. Todirascu Cosmin

13. Toma Valentin

14. Trandafir Marian

CLICK AICI: http://www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/tabara-gratuita-pentru-copiii-din-bordestii-de-jos

http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/1588807167-preotul-din-bordestii-de-jos-i-a-dus-in-tabara-pe-copiii-din-sat.html

http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-preotul-a-dus-copiii-din-bordestii-de-jos-in-tabara-la-bisoca_2_166880.html

.


Tabara gratuita la munte !!!

      Parohia noastra, in colaborare cu Fundatia Sf. Sava de la Buzau organizeaza pentru copiii si tinerii din parohia noastra o tabara gratuita, la campusul fundatiei de la Bisoca, in muntii Buzaului.

Toti cei interesati sunt asteptati sa vina sa se inscrie pe lista ce este deja deschisa, spre a beneficia de un loc in tabara.

   Avand in vedere faptul ca sunt foarte multi cei care doresc sa participe in tabara amintita, parohia noastra nu a putut obtine pentru acest an decat 12, maxim 15 locuri. In cazul in care vor fi mai multi doritori decat numarul locurilor disponibile, pentru a fi impacata toata lumea, va avea loc o tragere la sorti in urma careia se va definitiva lista cu cei care vor beneficia de acest proiect.Film in biserica pentru cei tineri

16 aprilie 2014

      In cadrul programului "Hristos impartasit copiiilor", sub tematica "Problema tinerilor in fata imaginii mass-media", prin intermediul resurselor logistice moderne ce le detine parohia, tinerii bordesteni au fost invitati la biserica din sat spre a viziona o inregistrare de la o conferinta, ce l-a avut invitat pe celebrul rapper Cedry2k (pe numele lui adevarat Stelian Craciun) si in care muzicianul incerca sa explice auditoriului ce inseamna sa iti cauti ca model pe o persoana promovata la TV si care este defapt adevarata viata a acelei persoane. Initial, in urma discutiilor purtate de parintele Muscalu cu domnul Stelian Craciun, acesta din urma si-a exprimat dorinta de le vorbi fata catre fata adolescentilor din satul nostru, dar cum timpul nu-i permitea pe de o parte, iar pe de alta nici auditoriul nefiind unul foarte numeros, asa cum se intampla, de exemplu, la conferintele organizate la orase pe aceeasi tematica, s-a ajuns la concluzia amanarii intalnirii pentru o alta ocazie.

   Programul a inceput imediat dupa incheierea slujbei de Denie din Miercurea Mare. Preotul, impreuna cu unii colaboratori de-ai sai i-au invitat mai intai pe tinerii de fata sa serveasca cateva bucate, dinainte pregatite, ca mai apoi, sub fondul sonor al melodiei "Rugaciune" a vedetei amintite, participantii au fost introdusi in spiritul temei ce urma a fi dezbatute.

   Vreme de aproape un ceas, cei prezenti, luand aminte la invataturile lui Stelian, care a fost pe marginea prapastiei spisituale dar care a avut sansa sa-si salveza sufletul dar si viata revenind catre Hristos, au stat cu ochii atintiti catre imensul ecran ce era instalat in locasul de cult. Dar pentru a nu fi doar o rulare monotona a unei inregistrari video, din cand in cand, preotul facea pauze in vizionare, explicand pe marginea temei, mult mai bine subiectul, facand la nevoie si unele aplicatii practice, la ceea ce tinerii urmareau la poiector.

    Consideram ca proiectul de fata si-a atins scopul, mai ales daca ne gandim la efectul ce l-a avut aceasta seara duhovniceasca asupra celor prezenti.

vezi:http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-tinerii-chemati-la-film-in-biserica_2_161324.html"Scoala altfel" la Biserica

      Ca marturie a bunei colaborari ce exista in satul nostru intre cele doua institutii Biserica si Scoala, potrivit unui protocol de colaborare mai vechi incheiat in acest sens, miercuri 9 aprilie 2014, elevii scolii gimnaziale din satul nostru, impreuna cu colegii lor mai mici de la gradinita au mers in cadrul programului "Scoala altfel" la biserica, spre a fi impartasiti.

      De dimineata, la prima ora, parintele paroh, i-a vizitat pe cei mici la scoala. Dupa ce i-a invatat cateva lucruri, pe masura varstei lor, despre cum se tine, si care este importanta postului in viata crestinului, parintele Muscalu i-a spovedit pe elevii de peste 7 ani. Acest lucru l-a facut spre a-i deprinde pe cei mici inca din frageda copilarie cu Sfintele Taine ale Bisericii, ca atunci cand vor mai creste, sa nu fie straini de practica bisericeasca.

     Mai apoi, acestia, insotiti de parinti, bunici si de cadrele didactice, impreuna cu colegii lor prescolari, si-au indreptat pasii catre biserica din sat. Acolo, dupa ce au spus in cor rugaciuni, au fost impartasiti cu Sfantul Trup si cinstitul Sange al Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

    Serbare de Mos Nicolae in parohia noastra

06 Decembrie 2013.

    Potrivit traditiei patrate din cele mai vechi timpuri, in noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamurile caselor si vede copiii care dorm si sunt cuminti, si ca drept rasplata le lasa celor ascultatori in ghetutele care sunt frumos lustruite si asezate langa usa dulciuri si alte daruri. Insa tot el este acela care-i si pedepseste pe cei lenesi si neascultatori sau le lasa in ghete cate o nuia care sa fie folosita de parinti in caz de nevoie in tot cursul anului urmator. Acest obicei de a face cadouri in aceasta zi este unul foarte vechi si este intalnit nu numai la romani.

      De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe inca din primele veacuri crestine si sta in stransa legatura viata Sfantului omonim traitor in secolele 3-4 despre care aflam din sinaxar ca intr-un moment delicat in mod providential ar fi ajutat un parinte sarac, care dorea datorita lipsurilor sa-si vanda cele trei fete unor oameni straini spre a fi batojocorite, lasandu-i pe geam trei pungi de bani pentru a nu-si mai duce la indeplinire planul.

      Insa conform traditiei crestine, sub influenta episodului in care l-a palmuit pe ereticul Arie pentru necredinta si adversiunea pe care o arata impotriva dreptei credinte el a ramas in constiinta populara si cel care pedepseste pe cei care se abat de la dreapta credinta lovindu-i cu nuiaua peste maini.

      Tocmai de aceea, cum copiii bordesteni au fost cuminti, au invatat bine si s-au purtat frumos fata de cele sfinte, in dimineata zilei de Sf. Nicolae 6 decembrie, prin ravna preotului paroh Muscalu Cristi elevii de la scoala primara de la noi din sat insotiti de colegii lor mai mici de la gradinita au primit mai multe cadouri care au fost lasate de unii mesageri ai mosului in altarul bisericii parohiale inca din ajunul sarbatorii. Astfel dupa oficierea Sfintei Liturghii ce s-a tinut in cinstea Sfantului originar din Mira Lichiei, cei mici au prezentat in lacasul de cult un bogat program artistic compus din cantece si poezii prin care au vrut sa-i demostreze in primul rând Mosului, apoi preotului paroh si nu in ultimul rand parintilor lor ca pentru buna lor purtare sunt vrednici de a primi daruri. De aceea dupa ce au incantat publicul ascultator prezent in biserica parohiala, cei mici au primit din partea parintelui paroh si a doamnei preotese Roxana Muscalu, ce au purtat rolul de reprezentanii al lui Mos Nicolae, atat dulciuri, iconite ce-l infatisau pe Sfantul sarbatorit astazi de Biserica Ortodoxa dar si cruciulite pe care copiii au fost indemnati sa le poarte mereu la gat spre a primi ajutor de la Dumnezeu.

       „Tin sa multumesc cadrelor didactice care au raspuns afirmativ chemarii noastre de a organiza acest eveniment, demonstrand pe aceasta cale inca o data buna colaborare pe care o avem in localitate intre Biserca si Scoala, le multumesc parintilor care i-au ajutat pe cei mici sa invete poeziile dar nu in ultimul rand tin sa le multumesc in chip deosebit sponsorilor, oameni de buna credinta, care ne-au sprijinit in acest demers si fara ajutorul carora nu stim daca am fi putut duce la bun sfarsit dezideratul nostru. De remarcat este faptul ca acestia ascultand de porunca Domnului care spune ca atunci cand faci o fapta buna sa o faci nestiind stanga ce face dreapta au dorit ca fapta lor crestineasca sa ramana tainuita spre a primi rasplata nu de la oameni ci de la Dumnezeu care invata zicand . Mentionez deasemeni ca aceasta actiune a avut ca principal scop apropierea copiiilor de Biserica dar in acelasi timp s-a dorit ca pe aceasta cale cei mici sa faca o asociere precisa intre Mos Nicolae despre care aud din toate partile vorbindu-se, familie, societate, mass-media si Sfantul Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Aceasta deoarece celelalte mijloace de informare care nu sunt putine nu mereu pun accent pe acest adevar ca Mos Nicolae este Sfantul Nicolae si de multe ori doar implicare noastra directa face ca tinerele noastre vlastare sa cunoasca anumite adevaruri de credinta care in zilele noastre secularizate incearca sa fie trecute cu vederea” a spus parintele dr. Muscalu Cristi.

      “Cu ajutorul lui Dumnezeu, daca vom gasi oameni care sa ne mai sprijine, vom relua aceasta activitate si anul urmator pentru a le aduce un zambet pe chipul copiilor care poate in familie nu au posibilitatea sa-l intalneasca pe Mos Nicolae cu atatea daruri” a spus preoteasa Muscalu Roxana.

     Serbarea care s-a organizat in fata altarului bisericii noastre s-a terminat intr-o atmosfera calda iar trairea evenimentului s-a facut intr-un duh crestinesc autentic.

Mai multe poze pe www.facebook.com/parohiabordestiidejos

 S-a finalizat pictarea bisericii

    La sfarsitul lunii septembrie, s-au finalizat lucrarile de pictura de la biserica noastra parohiala. Lucrarile au inceput in anul 2011, cand s-a pictat Sf. Altar ca are o suprafata de 54 mp. Apoi in anul 2012 s-au pictat turla bisercii si bolta din pronaos, ramanand ca anul acesta sa fie zugraviti peretii laterali de jur-imprejurul naosului si pronaosului precum si pridvorul sfantului locas. Apoi au fost ridicate schele pe exterior spre a fi pictate cele 41 de ocnite precum si scena hramului "Adormirea Maicii Domnului" de pe peretele de apus de deasupra usii de intrare.

    Cheltuielile ce au vizat strict manopera pictorului au fost suportate in totalitate de domnul Stelian Chiriac impreuna cu familia sa, care prin acest act s-au facut model de jertfelnicie pentru toti cei care sunt fii ai satului si au parasit la un moment dat vatra casei parintesti, din dorinta de a duce un trai mai bun si de a-si castiga painea cu cinste prin lume. Astfel familia Chiriac sprin actul pe care l-au facut au devenit ctitori ai parohiei noastre, fiind de-a pururi pomeniti la slujbele ce se vor savarsi peste timpuri la altarul sfintei biserici.

    Mai trebuie amintit faptul ca desi contravaloarea lucrarilor de zugravire a sfintilor a fost facuta de familia amintita, trebuie sa mentionam faptul ca toata parohia a contribuit, dupa putere, la bunul mers al lucrarilor, caci potrivit stipularilor din contract parohia noastra era datoare sa sigure hrana si cazarea pictorului si a colaboratorilor acestuia precum si montarea si demontarea schelelor, varul si caltii, lucru ce a fost si acesta destul de costistor, mai ales pentru o comunitate destul de mica cum este a noastra. Astfel si enoriasii satului au avut posibilitatea dar in acelasi timp si datoria de a contribui dupa putere si caz cu bani, mancare rece sau gatita sau chiar cu forta fizica pentru buna desfasurare a santierului de pictura lucru ce ii face si pe acestia sa fie socotiti in randul ctitorilor.

    Acum la final de lucrare, nu ne ramane decat sa-I multumim in primul rand lui Dumnezeu pentru ajutorul dat, dar si tuturor ostenitorilor bisericii care au pus umarul pentru bunul mers al lucrarilor, amintind pe toti membrii Cosiliului si Comitetului Parohial si in chip special pe doamna Ioana Ponea care s-a straduit pana la jertfa sa gateasca bucate alese pictorilor pe o perioada de peste 80% din totalul zilelor cat a durat santierul.

  Doamne binecuvinteaza si rasplateste pe toti ostenitorii si binefacatorii sfantului locas, care iubesc podoaba casei Tale!!!

                Pr. Dr. Muscalu Cristi


 Copiii din parohia noastra au fost

la Maliuc!

    De luni pana vineri 19-23 august, parintele Muscalu Cristi insotit de doamna preoteasa Bianca, au fost supraveghetorii copiilor din satul nostru in tabara care s-a organizat la Maliuc in Delta Dunarii.

   Cazarea si masa au fost gratuite, fiind asigurate de Fundatia Sf. Sava, prin purtarea de grija a parintelui Milea Mihail. Copiii nu au suportat decat unele cheltuieli care s-au ivit atat la transport cat si pe perioada sederii in tabara. Drumul pana la Tulcea, ca urmare a implicarii parintelui Cristi, a fost gratuit iar la intoarcere nu s-a platit decat combustibilul. Apoi s-a mai suportat biletul redus la vapor, dus-intors, si diferitele costuri aparute ulterior la tabara precum inchirierea barcilor pentru plimbarea pe Dunare, trecerea cu bacul si alte cheltuieli adiacente.

    Pe perioada sederii la campusul Fundatiei Sf. Sava de la Buzau, copiii s-au bucurat de privelistile nemaintalnite pe care le ofera acest pamant romanesc binecuvantat. Au mers la pescuit, s-au scaldat si au facut plaja pe malurile Dunarii, au construit diferite figurine in nisip, si au participat la concursurile de ping-pong organizate.

   Lista celor care s-au bucurat de sederea in tabara este urmatoarea:

 1. Bursuc Violeta
 2. Ciribasa Mihai
 3. Cirinasa Ionela
 4. Chiriac Dan
 5. Chiriac Irina
 6. Dinulescu Roxana
 7. Hotar Raluca
 8. Filimon Alin
 9. Mincu Alina
 10. Raducan Diana
 11. Todirascu Cosmin
 12. Toma Valentin
 13. Trandafir Marian

   Copiii au fost foarte ascultatori fata de preot si de administratorii taberei, s-au purtat cu bunacuviinta si cu respect pe perioada sederii in tabara. Sub indemnul parintelui Cristiau rosti rugaciuni atat inainte cat si dupa servirea mesei. Au ascultat cu placere invataturile de geografie, istorie si nu in ultimul rand de morala primite de la organizatori, sporindu-si pe aceasta cale cunostintele generale.

Citeste articolul aparut in cotidianul Patriarhiei: http://www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/copiii-din-bordesti-au-descoperit-frumusetea-deltei-si-rugaciunii-impreuna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Tabara in Delta Dunarii !!!

 20 iulie 2013

  

         Parohia Bordestii de Jos in colaborare cu Fundatia pentru copii Sf. Sava organizeaza in perioada 19-23 august a.c. o tabara pentru copiii satului nostru.

       Potrivit demersurilor pe care parintele paroh Muscalu Cristi le-a facut cu parintele Milea Mihail, s-a hotarat ca o serie de copii din parohia noastra sa beneficieze  de o tabara gratuita in Delta Dunarii, la Maliuc.

         Tabara se va organiza cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Ciprian al Buzaului si Vrancei, iar copiii vor fi alesi in functie de cazul social, de cat de bine invata la scoala dar nu in ultimul rand de cat de apropiati sunt de Dumnezeu si de sfanta noastra biserica.

           Cerintele pe care le facem copiilor care vor beneficia de acest proiect sunt purtarea cu buna cuviinta si sa fie ascultatori fata de insotitorii lor.

DOAMNE AJUTA!

 


Noi Sfinte Antimise!

    Cu ocazia intronizarii I.P.S. Ciprian ca nou ierarh in scaunul arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, s-au schimbat si antimisele de pe toate sfintele altare din cuprinsul eparhiei noastre. Acestea ne-au fost oferite de catre centrul eparhial gatuit, matasea pe care sunt prinse fiind de culoare grena.         

    Acestea poarta semnatura noului intaistatator de la curbura Carpatilor, si au fost ridicate de catre fiecare preot in parte de la centrele protopopesti de care apartin, odata cu predarea celor vechi. 

Cirese de la Bordestii de Jos pentru

Fundatia Sfantul Sava - Buzau

       

Astazi 14 iunie 2013, parohia noastra a ajutat Fundatia Sfantul Sava din Buzau cu o cantitate de aproape 200 kg de cirese.

       Fundatia Sfantul Sava fost infiintata cu ajutorul lui Dumnezeu pe data de 12 aprilie 1993, avand binecuvantarea Episcopiei Buzaului si Vrancei. Ea este o organizatie neguvernamentala (ONG) si functioneaza in cadrul Catedralei municipale Sfantul Sava sub directa indrumarea a parintelu profesor Milea Mihail. Fundatia Sfantul Sava activeaza simultan in trei directii: social, cultural si misionar. Din punct de vedere social are o cantina, un asezamant pentru batrani, doua campusuri pentru copii (Bisoca si Maliuc), iar din punct de vedere cultural are un cor de copii, doua scoli de arte si meserii, un after-school, un institut ortodox roman de stiinte creationiste, un muzeu, o biblioteca de carte religioasa, etc.

   Cunoscand nevoile cu care se confrunta Fundatia buzoiana si fiind impresionat de imensa activitate pe care o desfasoara parintele Milea in slujba oamenilor si a lui Dumnezeu, de praznicul Inaltarii Domnului, parintele Muscalu Cristi a facut dupa slujba apel enoriasilor bordesteni sa sprijine si ei dupa putinta bunul mers al lucrurilor in acest sens. Astfel, datorita faptului ca zona noastra e o zona binecuvantata de Dumnezeu din punct de vedere pomicol, s-a facut apel ca fiecare bun crestin sa culeaga frcte de sezon, cirese sau visine, care urmau a fi trimise cantinelor sociale care isi desfasoare activitatea in cadrul acestei fundatii.

 Spre multumirea parohului, enoriasii parohiei noastre au raspuns afirmativ in numar mare, astfel incat s-au strans peste 20 de ladite, atat cu cirese cat si cu visine.

      Impreuna cu tanarul teolog, profesorul Rotaru Laurentiu, in dimineata acestei zile, parintele Muscalu s-a deplasat la Buzau cu prinoasele, plasandu-le la sediul fundatiei buzoiene.

      Aceasta actiune s-a facut si ca semn de multumire adusa parintelui Milea, care a binevoit ca in anii 2011 si 2012, copiii din satul nostru alaturi de cei din scolile din zona (Tamboiesti si Bordestii de Sus unde preda religia profesorul Laurentiu Rotaru, cel ce s-a ocupat de proiecte) sa beneficieze de excursii gratuite in Delta Dunarii, la Maliuc.

     Nadajduim ca in toamna, atunci cand viile vor fi in parg, ma mergem si sa ducem prinos de struguri din viile satului nostru.

 Vezi articol in presa locala; click aici: http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-cirese-de-la-bordesti-pentru-copiii-de-la-funda-ia--sfantul-sava-din-buzau_2_148093.html

 

 Scoala altfel, impreuna cu Hristos

     Scoala altfel cu Hristos

04.04.2013

     Profitand de programul derulat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in intreaga tara numit "Scoala altfel", ce consta in desfasurarea, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, a unui orar special alcatuit doar din activitati cu caracter non-formal, Gradinita si Scoala primara din Bordestii de Jos au incheiat un parteneriat de colaborare cu Parohia noastra.

      In perioada 1-5 aprilie se desfasoara editia 2013 a programului saptamanii activitatilor extrascolare care se desfasoara sub sloganul ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”. Cu ocazia acestui program, in nadejdea ca vor fi mai buni, copiii de la Bordestii de Jos au fost impartasiti de catre parohul satului, parintele Muscalu Cristinel.

        Desi planul initial era acela de a merge cu toti copiii la biserica, datorita ploii si a vremii urate, din dorinta de a-i proteja pe cei mici, parintele a propus sa se schimbe planul de lucru alegand sa mearga el in intampinarea copiilor la salile lor de clasa.

      Astfel, joi dimineata, a mers mai intai la prichindeii de gradinita, care il asteptau cu nerabdare. Dupa ce au primit cateva povete din partea preotului, cei mici, cu lumanari primite de la biserica, au rostit rugaciuni, dupa care au fost pe rand impartasiti cu cele sfinte.

        Cu pasi grabiti, pentru ca foamea sa nu ii apese pe cei mici, parintele Cristi, s-a indreptat catre scoala primara din sat. Aici, dupa ce au primit, de la paroh, mai multe invataturi si sfaturi spre folos duhovnicesc, cei mici l-au impresionat pe duhovnicul satului cu rugaciunile pe care le-au rostit atat in cor cat si fiecare in parte, rugaciuni pe care le stiau atat din sanul familiei cat si de la scoala sub indrumarea profesorului de religie Laurentiu Rotaru.

        Programul a continuat cu spovedirea pe rand a celor mici, care mai apoi au fost si ei impartasiti cu Sfintele Taine. „Am profitat de acest proiect educational pentru a-i apropia mai mult pe cei mici de cele sfinte si de Dumnezeu, implinind in acest fel porunca Mantuitorului Hristos care ne invata „Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este imparatia cerurilor” (Matei 19, 14). Impartasirea acestor mici vlastare ale Bisericii noastre a fost posibila si datorita faptului ca ne aflam in perioada de post de dinainte Pastelui, perioada in care oricum multi dintre ei ar fi venit la biserica sa se impartaseasca la momentul randuit in acest sens. Le multumesc pe aceasta cale in primul rand parintilor care au fost receptivi si au pus umarul in conturarea acestui demers duhovnicesc deoarece cei mai mari dintre elevi au fost indemnati sa tina cateva zile de post inainte. Deasemeni le multumesc si cadrelor didactice Anicuta Rotaru, Rodica Bobeica si Camelia Chioveanu, cu care avem o colaborare foarte buna, si care s-au implicat in mod direct in acest proiect cu folos duhovnicesc deosebit” a spus parintele Muscalu Cristinel.

        „In numele copiilor si a parintilor, ii multumim si noi parintelui ca a facut efortul de a fi alaturi de noi, in derularea acestui program educational care in acest an are  ca slogan indemnul -sa fim mai buni- ,ceea ce cred ca se va si intampla, caci prin cuvintele frumoase pe care le-a rostit parintele, si care suntem convinsi ca au ajuns la inimile copiilor, urmandu-le vor fi si ei dar si noi mai buni” a spus doamna invatatoare Bobeica Rodica.

       La final elevii au primit din partea preotului, ca semn de pretuire, cate o iconita reprezentand hramul bisericii noastre: Adormirii Maicii Domnului.      

apasa aici: http://www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/scoala-altfel-cu-hristos-la-bordestii-de-jos-vrancea

apasa aici: http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto--copiii-din-bordestii-de-jos-au-fost-impartasi-i-la-scoala_2_144564.html 

 

 

 

 

 

 

 Ora de religie in Biserica parohiala

de la Bordestii de Jos.

Cine va primi un prunc ca acesta in numele Meu, pe Mine Ma primeste” (Matei 18, 5).

    Plecând de la acest indemn adresat de Mântuitorul Hristos, parintele Muscalu Cristinel de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Bordestii de Jos, Vrancea, in colaborare cu profesorul de religie Laurentiu Rotaru i-a adus pe cei mici la Biserica din sat pentru a desfasura ora de religie. Cei vizati au fost micile vlastare din clasele 0 si I.

     „Manualele de Religie pentru nivelul lor sunt in general pline cu poze, iar la una din lectii, ei ar fi trebuit sa recunoasca partile componente ale une biserici cum ar fi: turla, pridvor, altar, catapeteasma, clopotnita, clopot, s.a. Acest lucru ne-a motivat sa-i ducem pe micuti chiar la Casa Domnului spre a le prezenta pe viu diferite lucruri despre Biserica, motiv pentru care am apelat la parintele nostru din sat” a declarat profesorul Laurentiu Rotaru.

     Parintele Cristi Muscalu a mers la scoala de unde i-a insotit pe cei mici impreuna cu profesorul de religie catre Biserica parohiala. „Cand am intrat in clasa, domnul profesor le-a spus ca ora de religie se va tine la biserica, intrebandu-i daca ei sunt de acord. Marturisesc ca am fost foarte patruns de raspunsul afirmativ dat in unanimitate de copilasi, mai ales ca pe chipul lor se citea o nespusa bucurie la aflarea vestii ca vor merge la biserica. Acest lucru m-a facut sa inteleg ca este necesar sa repetam colaborarea dintre Biserica si Scoala, spre folosul celor mici si spre bucuria noastra, caci de multe ori, poate copiii vor sa mearga la biserica, spre a participa la sfintele slujbe cu placere, insa neavand spijinul parintilor, care sa-i indemne si sa-i ajute in acest sens, bisericile sunt pline doar de batrani. Tocmai de aceea, am folosit acest prilej spre a-i invata pe cei mici cu cele sfinte. Nu ne vom opri aici, ci vom continua pe mai departe sa repetam colaborarea cu profesorul de religie. Portile Bisericii sunt deschise tuturor, iar din partea noastra este toata bunavointa”.

      In cadrul orei, la inceput li s-a prezentat care este ritualul de inchinare la intrarea si la iesirea din Biserica, prezentandu-se ulterior care sunt partile componente ale locasului de inchinare facandu-li-se in acelasi timp cunoscute si toate mijloacele fixe si mobile ale ansamblului parohial. Deasemeni, celor mici li s-a aratat cum se picteaza o biserica in contextul in care locasul de inchinare se afla in santier de pictura, acestia ramanand foarte impresionati de frumusetea picturii ce ramane in urma pensonului manuit cu maiestrie de zugravul bisericesc.

      Ora a decurs intr-o atmosfera foarte calda, elevii fiind foarte receptivi la informatiile oferite. La sfarsit cei mici au rostit o serie de rugaciuni pe care le invatasera fie in sanul familiei fie in cadrul orei de religie, sau pe care le stiau chiar de la gradinita. Drept recompensa au primit mai apoi din partea parintelui Cristi Muscalu daruri, constant in dulciuri si iconite, acest lucru aducandu-le un plus de bucurie tuturor. „Consideram ca aceasta este atitudinea pe care trebuie sa o urmeze si alti profesori de religie, caci ce folos ar fi daca vorbim de Biserica si Dumnezeu la cursuri iar la slujbe sunt prezenti doar cei mai in varsta. Ori temeliile unei Biserici vii, care are perspectiva in viitor, trebuie sa fie asezata pe terenul solid pe care il reprezinta inimile pruncilor. Mai mult, prin aceasta am incercat sa implinim cuvintele Domnului Hristos care zice: lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, caci a unora ca acestia este imparatia cerurilor" Matei 19, 14).

 

  

 

 

 

 

 

 

 

  


 

 

  Sfintire de Troita la Bordestii de Jos.

             

 

       Sambata 27 octombrie 2012, in ziua de praznuire a Sfantului Dimitrie cel Nou de la Bucuresti a avut loc oficierea slujbei de sfintire a primei Troite din satul Bordestii de Jos.

   Constructia Troitei are o dimensiune de peste 7 mp, avand o inaltime de aproximativ 4-5 m fiind zidita din boltari, acoperita cu tabla batuta in solzi purtand ca un stindard deasupra o Sf. Cruce confectionata din inox. Usa de la intrare este deasemeni strajuita de doua crucifixuri din inox ce se afla situate pe piloni de beton. Interiorul este decorat cu o serie de icoane ce au in mijloc o Sfanta Cruce masiva sculptata in lemn de stejar ce il prezinta pe Mantuitorul Hristos aflat rastignit pe Cruce, cu bratele deschise, cautand sa cuprinda intreaga lume in nemarginita Lui iubire de oameni. In partea dreapta, o aflam pe Maica Domnului, care plange indurerata, vazandu-si Fiul iubit rastignit pe Cruce. In partea stanga, Sfantul Evanghelist Ioan, Apostolul iubirii, este reprezentat cum o primeste pe Maica Domnului ca pe propria sa mama, dupa cuvintele Mantuitorului adresate Maicii Sale: „Femeie, iata fiul tau” iar ucenicului :”iata mama ta!” (Cf: Ioan 19, 26-27).

      Troita se afla plasata pe locul donat de Drugescu Aneta, care alaturi de fiul sau Ionel Drugescu sunt ctitorii locasului sfant. Plasarea nu s-a facut intamplator caci in spatele Troitei se afla o fantana sapata cu foarte multi ani inainte de inaintasii familiei-ctitor. Din aceasta au luat si vor lua apa toti satenii precum si calatorii insetati si care vor avea de acum inainte un motiv in plus sa se inchine prin prezenta Troitei, multumind celor ce s-au ostenit cu saparea acesteia pentru posibilitatea oferita de a-si potoli setea.

   Sfintirea a fost savarsita de preotii Muscalu Cristinel parohul satului ajutat de Pr. drd. Muscalu Lucian de la Parohia Valea lui Lalu din Buzau, de fata fiind un impresionant numar de credinciosi. Evenimentul s-a inceiat cu o masa frateasca oferita celor prezenti de ctitori ajutati de alti oameni de bine. „Ideea construirii unei Troite in acel loc exista de mai mult timp insa mereu au aparut incercari si ispite care parca puneau piedica inaltului deziderat. Vazand ca in sat la noi nu exista nici o Troita am fost motivat sa ma implic in mod direct la construirea sfantului locas ajutand atat financiar dar si prin supravegherea pas cu pas a etapelor lucrarii, din dorinta de a se executa dupa o randuiala canonica. Multumim tuturor celor care au spijinit intr-un fel sau altul la executarea lucrarilor precum si domnului primar Gheorghe Tataru pentru spijinul oferit la bransarea Troitei la sursa de energie electrica” a declarat parintele paroh Cristi potrivit ziarului Monitorul de Vrancea http://www.monitorulvn.ro/articole/prima-troi-a-de-la-bordestii-de-jos-a-fost-sfin-ita_2_137001.html.

 

 

 

 

 

 
  

Bordestii de Jos sub zapezi !!!

In aceste vremuri grele care au cuprins nu doar satul nostru ci chiar mai multe judete, ne-a mai ramas doar iubirea si nadejdea la Dumnezeu.

Dupa zilele de viscol si ninsoare care s-au abatut asupra satului nostru, abia miercuri am putut iesi din case. Urmand poruncii Mantuitorului Iisus Hristos: „intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut” (Matei 25, 40),  am incercat si noi cu mic cu mare sa-i ajutam pe cei neputinciosi. Sprijinul s-a putut manifesta pe mai multe cai.  Batranii precum si toti cei neputinciosi au fost ajutati sa-si croiasca cate o partie prin gospodarie precum si cate o alee pana la drum, pentru a putea sa intre in contact cu oamenii; sa poata sa strige si sa primeasca ajutor de la vecini in caz de nevoie, sa poata sa trimita pe cineva macar sa le ia cate o paine.

Din postura de preot, in aceasta perioada dificila si cu totul speciala, am incercat si noi sa indemnam enoriasii la solidaritate fata de semeni. Mai mult, nu ne-am dat in laturi sa pune mana pe lopata sa dezapezim pe cate un batran care nu avea pe nimeni si nici posibilitate sa plateasca pe cineva.

Deasemeni din putinul de hrana pe care il mai aveam prin gospodarie am dat si altora mai lipsiti. Am incercat sa asistam si cate un batran, ducandu-i hrana calda sau apa potabila caci multi aveau cismelele inghetate sau troienite. Deasemeni am socotit impetuos necesar sa dam o masa calda si militarilor care au ramas inzapeziti la noi in sat. Pentru ca si ei la randul lor au plecat de acasa pe drumuri tot din dorinta de a ajuta pe altii aflati in suferinta. O ciorbita calda, niste carnaciori si ce am mai avut acolo prin casa, cu un colac in loc de paine, ca magazinele stim cu totii ca nu au putut fi aprovizionate, si cu cate ceva dulce. Asa l-am intampinat si noi de fapt pe Insusi Hristos, care ne invata: „caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit” (Matei 25, 35).

De toata aprecierea s-au comportat mai multi sateni de-ai nostri care nu s-au dat in laturi de a-i ajuta pe cei neputinciosi. Astfel multi batrani sau bolnavi au fost ajutati sa deszapezeasca gospodariile, unii benevol, altii macar contra unui cost modest, dar si asa a contat. Multumim si celor ce au ajutat si la deszapezirea bisericii, pentru a putea sa ajungem la sfintele slujbe.

Purtam multumirea ca desi vremea a fost ostila totusi ne-a apropiat mai mult de semeni si implicit de Dumnezeu. In discutiile purtate cu oamenii, am putut observa o licarice de caldura. E acea caldura a credintei. Crestinii nostri au fost mult mai aproapiati de Dumnezeu atat prin rugaciune, caci multi s-au rugat si pentru ei dar si pentru toti ceilalti sateni ca Dumnezeu sa le ajute si sa le dea putere. Deasemeni prin fapta buna pe care au facut in spirit de solifdaritate fata de semeni l-au ascultat pe Dumnezeu care zice prin Apostolul Pavel "purtati-va sarcina unul altuia si asa veti implini legea lui Hristos" (Galateni 6, 2) .Tocmai de aceea, acum cand zapazile au pus stapanire peste tot peisajul micului nostru sat putem face un indemn retoric daca nici acum nu suntem uniti unii cu altii, indiferent de religie, atunci cand ne mai putem arata noi iubirea fata de semeni?

10.02.2012

Pr. drd. Muscalu Cristi

 

 

 
Impartasind copiii ! 

      23 decembrie 2011

    Pentru a primi cu adevarata bucurie duhovniceasca sarbatoarea "Nasterii Domnului", toti copiii crestin-ortodocsi ai parohiei noastre, care sunt inscrisi la gradinita din sat, insotiti de doamna educatoare si de parinti, au mers dis de dimineata la biserica parohiala spre a se cumineca cu trupul si sangele Domnului Iisus Hristos.

     Colaborea cu gradinita din sat in vederea impartasirii celor mici are un dublu temei. Pe de o parte confirma faptul ca intre Biserica si Scoala trebuie sa fie o stransa colaborare in vederea educarii moral-spirituale a viitorilor nostri crestini, colaborare ce se cere a fi mai stransa mai ales in contextul acesta al post-modernitatii, in care se incearca denigrarea Bisericii precum si vatamarea morala a membrilor sai dar si ai societatii noastre in general. Iar pe de alta parte prin evenimentul de astazi se intaresc marturiile istorice care atesta faptul ca in tinda bisericilor de altadata ce fiintau in cuprinsul tarii noastre s-au dezvoltat primele scoli, care pe langa alfabetizarea populatiei, aveau si rolul de a educa crestinii dupa principii morale solide.

    Evenimentul care a avut loc astazi in parohia noastra, demonstreaza o data in plus stransa colaborare care exista intre preotul satului si cadrele didactice. Insa noi, apeland la dascalii din sat, am dorit in primul rand sa oferim posibilitatea si copiilor care desi crestineste ar trebui sa se impartaseasca macar cu ocazia sarbatorilor mai mari, nu pot gusta totusi din trupul hristic deoarece, laxitatea religioasa a parintilor garnisita cu invocarea din partea acestora a diferitelor scuze nefondate asemeni celor din "Pilda celor poftiti la cina" ii priva pe cei mici de bucuria impartasirii de acest Craciun cu Sfintele Taine.

     Facilitatea organizarii unui astfel de eveniment se datoreaza si faptului ca pentru prescolari nu se impune nici spovedania si nici urmarea unei perioade de post inainte de impartasanie.

   Nadajduim ca pe viitor, acest tip de eveniment, sa trezeasca constiinta de crestin si acelor parinti care sunt mai departati de cele sfinte, si sa purceada a aduce regulat pe copiii lor la Biserica si astfel, ascultand indemnurile morale si moralizatoare ale slujitorului altarului sa ajunga peste ani oameni de nadejde atat pentru biserica cat si pentru parintii lor.

http://www.monitorulvn.ro/articole/impartasanie-pentru-copii_2_120543.html


Mos Craciun a venit la noi in sat.

 

In dimineata zilei de 22 decembie 2011, alaturi de primii fulgi de nea, parca traind intr-un basm asemeni celor desprinse din cartile de povesti, Mos Craciun a sosit in satul nostru pentru scolarii si prescolarii din parohia noastra. Evenimentul a avut loc cu Bordestii de Josprilejul serbarii ce s-a organizat in incinta gradinitei.

              Cei mici au pregatit programul artistic "Irozii", dupa care ne-au incantat cu o serie de poezii si cantece purtand mesaj specific sarbatorii Nasterii Domnului. In incheierea programului, prescolarii i-au colindat pe cei de fata, parinti, rude si consateni si cu urarile Plugusorului.

      Pentru ca au fost cuminti, si au ascultat de parinti in ultimul an, micutii satului nostru au primit din partea Mosului cadouri constand in dulciuri si jucarii, cheltuielile pentru achizitionarea acestor pachete fiind susutinute de catre Primariei comunei Bordesti.

 

 

  Mai multe fotografii de la eveniment gasiti si in galeria foto in "Diverse"

 

 

 

  

 Mos Nicolae a venit si la Bordestii de Jos.

 

    Potrivit traditiei populare pastrata din generatie in generatie, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminti si au ascultat de parinti sunt vizitati de Mos Nicolae. Si micutii din parohia noastra au primit daruri de la Sfantul Nicolae, prin reprezentantul sau, preotul paroh Muscalu Cristi.

    Dupa incheierea Sfintei Liturghii si a parastasului care s-a oficiat pentru cei adormiti, in biserica parohiala a avut loc o mica serbare dedicata Sfantului, care aduce daruri. Cu aceasta ocazie cei prezenti au putut asculta poezii si cantece prezentate cu caldura de catre copiii de la gradinita si de cei de la scoala primara din localitate sub indrumarea doamnelor Anicuta Rotaru - educatoare si Bobeica Rodica - invatatoare.

   Dupa incheierea programului artistic care a durat mai bine de jumatate de ora, cei mici au primit pungute cu dulciuri, iar din partea preotului, prescolarii au primit si iconite iar cei de la clasele 1-4 carticele de rugaciune spre zidirea lor sufleteasca.

   Pe aceasta cale tinem sa multumim si domnului Virgil Bordei-Verde care a sustinut proiectul de colaborare incheiat intre Biserica si Scoala, el suportand intreaga cheltuiala ce s-a facut pentru achizitionerea dulciurilor pentru cei mici.

   Nadajduim ca Bunul Dumnezeu ne va tine sanatosi, ca si la anul sa putem sa le facem bucurii celor mici, precum si parintilor lor sau celor ce vin la biserica cu ocazia unui astfel de eveniment si isi descretesc fruntile la auzul frumoaselor prestari artistice ale copiilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.monitorulvn.ro/articole/iconi-e-si-car-i-de-rugaciuni-pentru-copiii-din-bordestii-de-jos_2_119714.html
 

 


 


Situatia lucrarilor de pictura a bisericii !  Duminica Du

23 octombrie 2011.

    Incepand cu ziua de vineri 28.10.2011 o data cu finalizarea zugravirii altarului s-au sistat lucrarile de pictura a bisericii parohiale. Suprafata pictata a fost de 54 mp. Plata s-a facut in ziua de duminica dupa savarsirea Sf. Liturghii. Suma integrala a fost sustinuta de catre principalul donator, anume dl. prof. Chiriac Stelian.

    Cum pe perioada de iarna, conform contractului incheiat, nu se savarsesc lucrari de pictura, vom relua lucrarile in primavara anului viitor imediat ce va da caldura astfel incat tencuiala sa nu aiba de suferit din pricina inghetului. In primavara se vor ridica schele in turla si se va continua cu pictarea zonei amintite, iar pana la finele anului, mai inainte de a da inghetul, speram sa terminam de pictat intreaga biserica.

 Dand slava lui Dumnezeu, multumim tuturor celor care ne-au sprijinit in aceste momente de grea cumpana in care se afla societatea noastra, in special ctitorului dar si tuturor enoriasilor care au ajutat cu cat au putut la buna organizare lucrarilor din santier.

  Duminica 10 iulie 2011.

S-a adjudecat pictorul !!!

In cadrul sedintei Consiliului Parohial convocat la data de mai sus de catre presedintele consiliului, pr. Muscalu Cristi, a avut loc adjudecarea pictorului ce va zugravi Biserica Parohiala.

Ca raspuns invitatiilor trimise de noi catre 5 (cinci) pictori, detinatori de atestat avizat de catre C.P.B. s-au primit un numar de 3 oferte.  Dupa ce s-au analizat ofertele; s-a deliberat, s-a adjudecat si s-a stabilit incheierea contractului de colaborare in vederea zugravirii bisericii, de catre pictorul Vergica Tufanoiu din loc. Vidra, Jud. Vrancea.

Lucrarile vor incepe la data de 1 august 2011 urmand a se finaliza, cel mai probabil, catre finele anului viitor.

Pictura se va face in tehnica "fresco", stil bizantin.

Costul lucrarilor va fi suportat de catre dl. Stelian Chiriac

Contributia enoriasilor reducandu-se doar in ceea ce priveste masa si cazarea pictorului, achizitionarea de diferite consumabile necesare unei bune executari a lucrarilor (de ex. calti, nisip, var, schela etc.) precum si numirea unui om de serviciu la dispozitia zugravului.

     Dand slava lui Dumnezeu, nadajduim sa realizam si aceasta lucrare importanta din viata parohiei noastre!


 Luni 11.04.2011

Mai mult verde la Bordesti

 • Ne-am mobilizat astazi in comuna noastra cu scopul de a planta o serie de rasinoase precum brazi, pini, molizi, spre a infrumuseta curtile bisericilor din comuna precum si curtile scolilor din satele Bordestii de Jos si de Sus.

• Au participat la acest eveniment, pr. Cristian Muscalu parohul din Bordesti de Jos, initiatorul proiectului, precum si dl. prof. Aurel Selaru care a mobilizat elevii de la clasele gimnaziale din comuna pentru a planta copacii.  

 „Initial am vrut sa plantez brazii doar la biserica noastra parohiala, insa ulterior, considerand ca sunt un numar suficient de puieti, m-am razgandit si am decis sa-i plantez si in alte locuri, motiv pentru care am extins proiectul si am apelat la domnul profesor Aurel Selaru care a mobilizat copiii de la scoala” ne-a spus parintele Muscalu.  

"Cu ocazia acestui eveniment am avut in vedere sa impodobim atat comuna dar in mod deosebit dorinta noastra a fost si aceea de a le oferi si copiilor posibilitatea de a-si cultiva spiritul civic motivandu-le constiinta spre a deveni iubitori de natura. Brazii ne-au fost daruiti de catre ing. Costica Mocanu din Tulnici, fost presedinte de obste in aceeasi localitate. Despre rasinoasele plantate trebuie sa spunem ca o parte dintre ele sunt de origine scandinavica, mai precis, sunt din Danemarca, si am aflat ca au fost adusi in urma cu 2 ani pe taramurile tarii noastre si plantati la Ojdula pentru a se aclimatiza. Pentru a organiza acest eveniment, m-am dus personal la Lepsa de unde i-am luat si i-am adus si in zonele noastre viticole unde speram sa prinda radacini trainice " a mai declarat Pr. Muscalu Cristi. „Cu bani putini, dar cu multa chibzuinta si mai ales munca, pentru oameni poti face lucruri extraordinare“, a precizat profesorul Aurel Selaru potrivit ziarului Monitorul de Vrancea (http://www.monitorulvn.ro/articole/brazi-din-danemarca-planta-i-la-bordesti_2_106997.html).

 copiii plantand braduti 

 

 

 

 

 

 


 


 


 http://www.monitorulvn.ro/articole/mos-nicolae-la-biserica-din-bordesti_2_99913.html


  Un nou Antimis    

   Astazi 10 martie 2011 am primit in parohie vizita parintelui protopop Negoita Boghina. Cu aceasta ocazie ne-a fost schimbat Sfantul Antimis.

     Sfantul Antimis, este o bucata de panza avand pictata scena Pogorarii Mantuitorului in mormant, si poarta semnatura chiriarhului locului, precum si stampila Arhiepiscopiei ca semn al dependentei parohiei respective de o unitate ecleziala superioara.

     El este folosit spre a se savarsi Sfanta Liturghie, fiind situat pe Sfanta Masa. Fara antimis un preot nu poate savarsi Liturghia.