Calendar Crestin Ortodox
 
Radio Trinitas

Bine ati venit pe site-ul bisericii Adormirea Maicii Domnului Bordestii de Jos

 

Parohia Bordestii de jos,

Protoieria 2 Focsani , Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei.

Scurt istoric 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”

    

  Situatia enoriasilor ortodocsi ai satului Bordestii de Jos a fost una destul de dificila in cursul istoriei. Din totdeauna ei au apartinut de parohia Tamboiesti. Motiv pentru care erau nevoiti sa mearga pe jos pana la 3 km pentru a participa la sfintele slujbe. Iar cei care erau mai apropiati de satul Bordesti de Sus, alegeau sa mearga acolo la biserica, la praznicele mai mari. 

   

 

Cimitirul functiona insa in sat, din spusele batranilor, inca din preajma primului Razboi Mondial (fiind infiintat in urma unei epidemii de ciuma ce a lovit satul cam pe la 1916), desi in mod cert, cea mai veche cruce care se pastreaza in cimitir dateaza din anul 1944, cruce ce sta la capataiul lui Dumitru Stanescu, cel ce a fost impuscat de primele trupe sovietice care au ajuns in zona aceasta. De remarcat este faptul ca mormantul acesta a fost sapat "cu picioarele" spre satul Tamboesti (S-S-E) si nu spre satul Candesti asa cum aveau sa se inhume ulterior toti cei ce au urmat a fi prohoditi in cimitirul parohial. Acest aspect lamureste si vizitatorul care venind, va vedea mormantul fiind nu atat de lung pe cat este de lat.

 

Cu timpul, identitatea de sat caruia ii este necesar un locas de cult i-a manat pe oamenii de frunte ai satului sa zideasca o capela in vecinatatea cimitirului, constructie ce a prins contur abia in anul 1975.

     Aici cu timpul au inceput a se face de catre preotii de la Tamboiesti o serie de slujbe, precum inmormantari (pentru cei ce urmau a fi inhumati in cimitirul vecin),  vecernii, aghezme, parastase sau alte ierurgii.

   

    Avand in vedere nevoile spirituale ale credinciosilor ortodocsi din satul Bordestii de Jos, in anul 2002 s-a infiintat Parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, parohie de sine statatoare, prin dezlipirea de Parohia Tamboiesti. In toamna anului 2003, a fost instalat paroh preotul Duta Mircea, care a slujit in micuta si de multe ori neincapatoare capela pana in anul 2009. Din lipsa de spatiu din capela, incepand cu anul 2004 s-au facut demersurile pentru a se construi un nou lacas de cult mai mare, caruia i s-a asezat piatra de temelie in anul 2005.

    In vara anului 2009, a fost numit si instalat preot Muscalu Cristinel care preluand lucrarile bisericii de la stadiul de tencuiala,  a continuat cu ravna ceea ce mai era de facut, infrumusetand si dotand modern sfantul locas pentru a-l pregati prentru sfintirea cea mare.

 

 

 

  

Sfintirea Bisericii Parohiale a avut loc la data de 21 noiembrie 2010 fiind oficiata de IPS Epifanie al Buzaului si Vrancei impreuna cu un distins sobor de preoti si diaconi, fiind prezent la eveniment un numar mare de credinciosi.

    Imediat dupa sfintirea bisericii s-au facut demersurile in vederea pictarii locasului de cult. Mai intai s-au intocmit documentatiile, ca mai apoi sa se organizeze licitatia in vederea atribuirii lucrarilor de pictura. Castigator a fost desemnat pictorul Tufanoiu Vergica. Santierul a fost deschis in perioada august 2011-septembrie 2013. Pictura a fost platita in totalitate de prof. Chiriac Stelian impreuna cu familia sa, motiv pentru care au intrat in randul ctitorilor principali ai parohiei, fiind de-a pururi pomeniti in cadrul slujbelor bisericesti. Pe langa aceste cheltuieli, parohia s-a ingrijit doar de organizarea mesei pictorului, ridicarea schelelor si pregatirea materialului de fresca.

 

  La data de 13 iulei 2014, a avut loc sfintirea picturii bisericii parohiale de catre IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, iconjurat de soborul de preoti si diaconi. Tot cu aceasta ocazie s-a sfintit si bucataria impreuna cu Casa Praznicala din cadrul ansamblului parohial. De mentionat este faptul ca aceasta casa praznicala s-a amenajat in fosta capela a cimitirului care in perioada 2003-2009 a fost folosita si pe post de biserica de parohie.

 

DESPRE PAROHIE:

     Parohia Bordestii de Jos are aproximativ 138* de familii, din care doar jumatate sunt si contribuabili.

     Enoriasii se poarta cu un deosebit respect fata de cele sfinte. Participa in numar mare la Sfintele Slujbe. Ei raspund afirmativ chemarii preotului de a da o mana de ajutor la nevoile gospodaresti ale bisericii. Astfel in toate imprejurarile: la construirea Bisericii, la mentinerea curateniei, sau la organizarea de mese obstesti (cum ar fi cele cu ocazia hramului si nu numai) membrii consiliului parohial, ai comitetului parohial, dar si toti enoriasii participa cu drag, punand in fapta credinta ascunsa in inimile lor.

    Desi parohia este saraca, ea nefiind inzestrata la infiintare cu sesie, vie, padure sau alte bunuri necesare unei bune functionari a aparatului administrativ, nadajduim ca in viitorul cat mai apropiat sa putem construi o casa parohiala dar sa construim si un gard imprajurul bisericii, in limita in care vom primi ajutor de la oamenii de bine ai satului si nu numai de la ei.

In comparatie cu foarte multe sate din cuprinsul tarii noastre, din punct de vedere demografic, Bordestii de Jos nu este un sat foarte imbatranit. Desi sunt multi care parasesc vatra satului cautand un viitor mai frumos in marile urbe ale tarii sau chiar in strainatate, totusi satul prin amplasarea sa geografica intr-o zona viticola cu traditie, ofera perspective si tinerelor familii care doresc sa continue traditia mosilor si a stramosilor lor. Deasemeni un alt avantaj este si distanta destul de mica fata de unele orase: 25 Km pana la Focsani , iar fata de Ramnicu Sarat sunt 20 Km.

* RECENSAMANT ORGANIZAT IN IANUARIE 2017, IN CONDITIILE IN CARE IN 2011 ERAU 155 FAMILI:      Numarul medie privind contributiile benevole in perioada 2004-2011 este de: 91 contributii/an . In ultima perioada s-a simtit o scadere dramatica la acest capitol. Astfel in anul 2014 s-au strans 76 contributii, iar pentru anul 2015, 67 contributii

   

 

BIBLIOTECA PAROHIALA

 

        In cadrul parohiei noastre functioneaza si o biblioteca. Aceasta a fonctionat o buna perioada de timp in pronaosul bisericii parohiale, ca mai apoi, dupa pictarea bisericii si in special dupa construirea stranilor, din lipsa de spatiu, avand a fi mutata in interiorul casei de praznuire.

Biblioteca parohiala a aparut dintr-o necesitate, fiind infiintata prin stradania preotului Muscalu Cristinel indata dupa mutarea in biserica cea noua. Biblioteca noastra are un numar de aproape 200 de carti cu continut duhovnicesc si nu numai. O parte din carti au fost cumparate la cererea preotului prin contributia enoriasilor parohiei, unele au fost achizitionate din fondurile parohiei iar o parte sunt carti din biblioteca personala a preotului paroh.

        Necesitatea unei Biblioteci Parohiale se impune mai ales in contextul zilelor noastre cand credinciosii nostri sunt intoxicati prin mediatizarea pernicioasa dusa la extrem avand influenta consumista si profana, dar si datorita invaziei sectare care nu conteneste a face prozelitism printre credinciosii nostri ortodocsi.

        Prin citirea unei carti cu continut duhovnicesc, credinciosilor nostri li se ofera posibilitatea de a afla  raspunsuri la unele intrebari la care poate nu au gasit raspuns pana atunci pe plan religios dar si posibilitatea sporirii pe plan duhovnicesc prin implinirea invataturilor lasate de parintii imbunatatiti ai Bisericii noastre Ortodoxe in respectivele carti.

       Cartile se imprumuta fiecarui credincios doritor pe loc, fara nici o garantie, notandu-se doar intr-un registru date despre cartea imprumutata, data de imprumut si de restituire, dar si de catre ce persoana a fost solicitata.

Multumirea noastra este pe masura efortului deoarece credinciosii nostrii, in special in timpul iernii sau al posturilor, cer in fiecare sarbatoare carti spre a fi citite. Pe plan duhovnicesc efectele nu s-au lasat asteptate.

Din lipsa de spatiu, mai ales dupa ce biserica a fost pictata iar in locul unde la inceput a stat biblioteca s-au montat strani, s-a hotarat ca biblioteca sa fie mutata in casa de praznuire.